zondag, september 8

Hyper-lulkoek

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Een interview is (veel- meer dan iemand een microfoon of een bandopnemertje voorhouden. Het is, onder andere, iemand kritische vragen stellen als hij uit zijn nek lult en argumenten aanhaalt die nergens op slaan. Zoals vandaag de Nederlander Pieter Nieuwenhuis, van het bedrijf Hypercube, in een van onze kranten doet. Wat de bedenker van ons format met play-offs uitkraamt, is je reinste lulkoek.

Nieuwenhuis mag aan de lopende band onzin uitkramen, zonder dat hij wordt tegengesproken. Je houdt het echt niet voor mogelijk. Hij probeert op die manier het nieuwe voorstel voor onze competitie (dat gisteren had moeten gestemd worden, maar vanwege onderlinge onenigheid naar 20 juni werd verschoven) af te schieten. Het zou onze clubs 40 miljoen aan tv-rechten kosten, beweerde hij. Waar dit op gebaseerd is, licht hij niet toe. De natte vinger in de lucht wellicht.

Onze competitie zou dus 40 miljoen minder waard zijn (63 ipv 103 miljoen euro dus) dan de Nederlandse Eredivisie zonder play-offs? En zoals hij aangeeft, zonder spankracht. Hij vergeet daarbij te vertellen dat zowat een decennium terug de titel in de Eredivisie op de slotdag bepaald werd door het doelpuntensaldo tussen drie clubs (Ajax, PSV en AZ, denk ik). Het format bepaalt niet de spankracht. Dat doen de onderlinge waardeverhoudingen. Onze play-offs zijn de voorbije vijftien jaar niet altijd spannend geweest. Maar, toegegeven, als je de punten halveert, vergroot je de kans dat het spannend wordt uiteraard. Vreemd genoeg beseft hij dat die halvering op de schop moet en dat 40 speeldagen met het nieuwe Europese speelschema ook niet houdbaar zijn.

Opgevist

Nieuwenhuis beweert dat onze clubs naar de achtste plaats op de Uefa Country Ranking (de zogenaamde coëfficiënt) geklommen zijn dankzij zijn play-offs. ‘Vijfien jaar terug stond België 14de, nu 8ste’, zei hij. Dat klopt. Wat hij niet aanhaalt, is dat België in het seizoen 2021-2022 (na meer dan tien jaar play-offs en op basis van de vijf vorige jaargangen) naar de 13de plaats was gezakt. Dat ‘we’ naar de 8ste plaats gestegen zijn, is vooral te danken aan de geboorte van de Conference League.

Nieuwenhuis beweert ook dat Olympiacos, als eerste Griekse club, een Europese beker won dankzij het invoeren van zijn play-offs. Ook dit is louter te danken aan het ontstaan van de Conference League, waardoor Nederland (Feyenoord) voor het eerst in ruim twintig jaar een Europese finalist en België (Club Brugge) voor het eerst in ruim dertig jaar een Europese halvefinalist kreeg. Wie dit niet gelooft: Olympiacos werd dit seizoen uitgeschakeld in de Europa League en opgevist in de Conference League. Gelukkig, want zonder die Europese beker had de Griekse club met de grootste faam een rotseizoen achter de rug: uitgeschakeld in de 1/8ste finale van de Griekse beker en derde in de competitie met play-offs.

Nieuwenhuis beweert ook dat Play-off 1 met vier in plaats van zes teams nefast zou zijn voor de ontwikkeling van onze spelers, want minder topwedstrijden. Iedereen die ons voetbal maar een beetje volgt, weet dat de selecties er na de zomer telkens helemaal anders uitzien (met Union als hét voorbeeld). Als Nieuwenhuis gelijk heeft, zijn onze play-offs dus vooral goed voor spelers die vertrekken. Dat een reguliere competitie (met halvering van de punten) wel eens het tegenovergestelde gevolg zou kunnen hebben, komt bij hem niet op. Of past niet in zijn kraam.

Nieuwenhuis boort ook meteen het knock-outsysteem in het nieuwe voorstel van de Pro League tussen de nummers vijf tot en met twaalf meteen de grond in. Hij verwijst daarvoor naar Nederland, waar de negende van de reguliere competitie (Go Ahead Eagles) op die manier een Europees ticket veroverde. Hij lijkt niet te beseffen dat bij ons de twaalfde theoretisch een Europees deelnemingsbewijs kan bemachtigen en te negeren dat bij ons de vijfde kampioen kan worden.

Sceptici

De man van Hypercube weet hoe het wel verder moet bij ons (zonder het huidige format en de halvering van de punten). Vier poules van vier (waarbij elke club drie thuis- en drie uitwedstrijden tegen iedere poule speelt) en nadien Play-off 1 met zes. Uiteraard zullen de topploegen over de poules verdeeld worden en zullen de mindere clubs dan een aantal topclubs niet meer over de vloer krijgen. Dat wil zeggen nog minder inkomsten aan de loketten en nog minder aandacht in de media. 2en van de redenen waarom in het play-off-tijdperk driekwart van onze clubs in buitenlandse handen vielen. Met vaak alle gevolgen vandien (KV Oostende, Standard).

‘Zelfs de grootste sceptici zijn overtuigd’, beweert de man met het bandopnemertje over het betoog van de architect van onze format. Hoe haalt hij het in zijn hoofd? En hoe is het mogelijk dat zoveel onzin de eindredactie passeert?

 

 

Share.

About Author

François Colin (1948) was achtereenvolgens rubriekleider voetbal en chef-sport van Het Nieuwsblad en senior writer van De Standaard. Na zijn pensioen in 2014 was hij tot 2021 columnist van SportVoetbalmagazine. Hij bracht verslag uit van twee Olympische Spelen, tien EK's en negen WK's voetbal en was aanwezig bij ruim driehonderd interlands van de Rode Duivels. Hij is auteur of co-auteur van een vijftiental boeken over de mooiste sport op aarde.

Leave A Reply