woensdag, januari 22

Het weekoverzicht van Eddy Vercammen

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Op vrijdag was er Charleroi-Antwerp. Dat was niet het belangrijkste voor de “Great Old” die avond, want die Beerschotman die uit Italië overkwam was belangrijker. Gheysens heeft namelijk een neusje voor “dure” voetballers. Als dat maar blijft duren en goed afloopt… Er was ook nog het uitvallen van Frey. Hij zal een tijdje op zijn vijf goals blijven staan, want hij is naar verluidt een hele poos uit roulatie. Ze hebben met Eggestein al een vervanger voorhanden, maar of hij onmiddellijk klaar is om te renderen in een voor hem nieuwe competitie valt nog af te wachten. Want Frey had al een jaartje Belgisch voetbal achter de rug. En wiens plaats zal Nainggolan innemen, die van Gerkens misschien? Gerkens is een loper, scoort wel af en toe, maar bij een ploeg die zichzelf als titelkandidaat ziet, lijkt hij me toch te licht om op de tien te spelen. Verder was het in het Stade du Pays de Charleroi geen al te mooie maar wel een spannende match met een juiste uitslag.

Zaterdag speelde Genk tegen OHL. De uitspraak van trainer Brys viel mij nadien op: “Ons tactisch plan mocht al na drie minuten worden afgevoerd”. Dan train je daar vermoedelijk heel de week op en met één move valt alles in duigen. Nochtans gebeurt het vaak dat wanneer de favoriete club “te” snel voor komt, ze dan stilvalt. Het tweede doelpunt viel ook pas bijna een uur later. Maar toch weer prachtig voetbal van de Genkenaars, met een offensieve opstelling en aanvallend voetbal. Genieten is dat, als voetballiefhebber. Bongonda scoorde de openingsgoal en gaf nog een assist. Hij is al wat meer gedisciplineerd aan het spelen, maar Genk zou nog meer kunnen scoren als hij minder vaak voor persoonlijk succes zou gaan. Ook zijn verdedigende taak vergeet hij soms, het blijft een werkpunt. Een doelpunt van Donetsk enige dagen eerder viel er na balverlies van hem ,maar vooral omdat hij zijn man liet lopen. Daardoor moesten anderen uitstappen en kregen ze een goal tegen. Maar in deze match verdiende Genk die ruime zege.

Union ging op zijn elan verder. Quasi met dezelfde ploeg als vorig seizoen, toen ze in 1B los kampioen speelden. Nu staan ze fier aan de leiding met positief en attractief voetbal. Kortrijk had geen schijn van kans. Doe zo verder, Mazzu!

Blessin speelt met Oostende elke week op dezelfde manier. De spelers werken hard om hun tekort aan kwaliteit te verdoezelen en voorlopig verrassen ze iedereen met hun tweede plaats. Tegenstander Seraing is natuurlijk veel zwakker dan vorig seizoen. Hopelijk voor hen stuurt Metz nog enige versterkingen naar het “Stade du Pairay”, want anders wordt het heel moeilijk.

Eupen – Sint-Truiden, twee ploegen met verdedigende opstellingen. Daar verwacht je echt niet veel van en dat was ook het geval. De drie goals vielen na stilstaande fases, hoekschop en vrije trappen. Vaak hoort men dan zeggen dat die ploegen gevaarlijk zijn op stilstaande fases. Dat is een verkeerde formulering. Die ploegen scoren als ze met “meer mensen” in het aanvallende doelgebied verschijnen, maar dat gebeurt “alleen” bij hun stilstaande fases! Als ze tijdens de match met meerdere spelers zouden vooraan komen, dan zouden ze ook meer scoren!

AA Gent won van een alweer zwak KV Mechelen. De Gentse trainer kon eindelijk voor het eerst dit seizoen een positief verhaal vertellen. Bij Mechelen gaat het niet goed. Ze zullen zich dringend moeten herpakken, want een slechte start kan paniek veroorzaken. Vrancken blijft zoeken maar heeft het nog niet gevonden. Een kwaliteitsinjectie zou deugd doen, maar is er budget?

Beerschot-Standard, wat was dat? Standard haalde al veel punten, ook al draait het daar niet zo vlot. Ze doen hun best maar ze hebben eigenlijk wat te weinig kwaliteit en men hoort dat er geen budget is voor echte versterkingen. Een kans voor Beerschot om achteraan weg te geraken. Maar wat doen ze? Ze gaan voor hun goal liggen en speculeren op geluk dat uit de lucht komt vallen. Het is niet te begrijpen. Frans werd tijdens de rust geïnterviewd en in bijna elke zin kwamen de woorden “organisatie” en “blok” voor. Over kansen creëren en scoren werd niet gerept. Er stonden vijf verdedigers voor de doelman geparkeerd en daarvoor nog twee verdedigende middenvelders. Dan moest aanvaller Sanyang ook nog mee terug verdedigen en stond Noubissi afgezonderd vooraan. En Holzhauser, die de ballen kan leggen waar hij wil, stond in steun van Noubissi te verzuipen tussen de Standardmannen. Hij kon de bal niet kwijt, want er was niemand vooraan.

Is dat wat voetballiefhebbers willen zien? Helemaal niet, dat was ook te merken toen beelden uit de tribune werden getoond. Het was zuchten, blazen en dat allemaal met teleurgestelde gezichten. Zouden die voetballers zelf daar blij mee zijn? Noubissi niet, geen wereldspits, maar helemaal alleen achter alle ballen hollen, geen pretje. Holzhauser, die geen serieuze pass vooruit kon geven, zeker niet. Alleen Sanyang kon doen wat hij graag doet, proberen twee of drie man te dribbelen. En de verdedigers ? Zij bleven “en bloc” in de “organisatie”! Spijtig voor Holzhauser dat hij die penalty miste maar ik was blij omdat Beerschot geen punt kreeg met dat verwerpelijk antivoetbal. Foei, trainer Maes.

In Cercle – Anderlecht was de opstelling van trainer Vanderhaeghe wat verrassend toen de “vereniging” tegen zijn vriend Kompany moest spelen. De 1-0 verraste Anderlecht maar de Brusselaars waren wel iets beter. Zirkzee kreeg twee goals achter zijn naam, maar ik heb het altijd moeilijk wanneer een afgeweken bal binnen gaat en de schutter die goal krijgt. Misschien had Didillon die bal wel gepakt zonder die afwijking. Bij een bal die afwijkt op een ploegmaat krijgt die de goal. Wijkt hij af op een verdediger, dan krijgt de schutter de goal. Is dat logisch?

Club Brugge had een gezondheidswandeling aan de Gaverbeek, een simpele walk-over met vier goals en goed voor drie punten en een derde plaats.

Nog een ode aan Gerd Müller, want hij is niet meer onder ons. “Der Bomber” was een wereldvedette. Hij was een specialist in “goals scoren”. Het aantal goals dat hij maakte, verschilt wat van bron tot bron, maar het waren ongelooflijk hoge cijfers. Hij scoorde heel veel mooie goals maar had ook een patent op luckies en frommelgoals. Hij heeft een indrukwekkend palmares bij elkaar “gescoord”, wereldbeker, Europese titel, Europabekers, kampioenschappen, bekers en een pak individuele prijzen.  Het was een tijd waarin ploegen seizoenen lang met ongeveer dezelfde spelers voetbalden, en voor hem was dat Bayern München. Ik vraag me wel af hoe Müller zou functioneren in het hedendaagse voetbal. Hij was een afwerker pur sang. Maar ik zie hem niet spelen in een tweemansvoorhoede of in een ploeg die verdedigend speelt. Wie weet zouden ze hem op de bank zetten. Maar gelukkig probeerden de trainers van toen matchen te “winnen” ! Gerd Müller heeft alle toenmalige voetballiefhebbers geïmponeerd met “viele Tore”!!

Danke schön Gerd Müller!!!”

Share.

About Author

François Colin (1948) was achtereenvolgens rubriekleider voetbal en chef-sport van Het Nieuwsblad en senior writer van De Standaard. Na zijn pensioen in 2014 was hij tot 2021 columnist van SportVoetbalmagazine. Hij bracht verslag uit van twee Olympische Spelen, tien EK's en negen WK's voetbal en was aanwezig bij ruim driehonderd interlands van de Rode Duivels. Hij is auteur of co-auteur van een vijftiental boeken over de mooiste sport op aarde.

Leave A Reply