maandag, december 30

Het virus beslist, niet de UEFA

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Ongelukkig getimed

Volgende week krijgen we de eerste interlandbreak van het jaar. De wedstrijden van de nationale ploegen kunnen op geen ongelukkiger moment vallen. De nationale en Europese competities zitten in een beslissende fase en het coronavirus is op het hele continent aan een opmars bezig. De UEFA denkt echter nog altijd dat het voetbal boven de wet staat.

Woensdag beginnen de Rode Duivels aan de kwalificatiecampagne voor het in bloed gedrenkte WK 2022 in Qatar. Wales en Wit-Rusland zijn de tegenstanders. Niet meteen oppositie om van wakker te liggen, hoewel de Welshmen al vaker de Duivels het leven zuur gemaakt hebben. Bovendien krijgt Roberto Martinez met heel wat problemen af te rekenen. Eden Hazard en Axel Witsel blijven onbeschikbaar en de kans is groot dat een aantal spelers niet naar België mogen reizen vanwege de gezondheidssituatie in het land waar ze voetballen. Romelu Lukaku bijvoorbeeld geraakt waarschijnlijk Italië niet uit.

De regelgeving van de internationale bonden maakt het voor clubs bijna onmogelijk om te weigeren om spelers af te staan voor de nationale ploegen. In het geval van Lukaku gaat het echter niet zozeer om Inter dat dwars zou liggen, maar de gezondheidsautoriteit van Milaan. En zoals Martinez terecht zei: ‘We moeten ons aan de maatregelen van de overheid houden.’

Volledig overbodige interland

De problemen rond deze interlands zijn helemaal toe te schrijven aan de koppigheid van UEFA om koste wat kost het volledige programma af te werken, alsof covid-19 nooit bestaan heeft. Zowel op club- als interlandniveau is er geen enkele wedstrijd geschrapt, terwijl het voetbal overal toch minstens enkele maanden heeft stilgelegen. Vroeg of laat krijg je dan met problemen te maken. En het lijkt nu meer dan ooit zover te zijn.

Het is onbegrijpelijk waarom UEFA gewoon wil doorzetten. Hoewel, het is eigenlijk zo klaar als pompwater: geld. De bal moet rollen, the show must go on. Dat de Europese voetbalunie de WK-voorronde wil opstarten, is nog enigszins logisch. In het verleden werd daar al in september mee begonnen. Onverdedigbaar is dat er elke interlandbreak ook een compleet overbodige vriendschappelijke partij moet afgehaspeld worden. Meestal zijn het niet meer dan veredelde B-interlands, maar UEFA wil niet het risico lopen een deel van de tv-rechten te moeten terugbetalen. Dus moeten de clowns de arena in.

Ergerlijk, vooral dit keer in het geval van de Rode Duivels. De Belgische bond heeft de pech dat een deal werd afgesloten voor een interland zaterdag in Tsjechië. In geen enkel Europees land is de situatie met het virus dramatischer. Er had minimaal moeten geprobeerd worden om de partij naar een land te verplaatsen waar de medische situatie minder zorgwekkend is, maar zoals gewoonlijk gebeurde er niets op de Houba de Strooperlaan. Met als gevolg dat het straks afzeggingen zal regenen. Wie kan een club of een speler ongelijk geven als in deze omstandigheden verzaakt wordt aan een compleet overbodig duel?

In de greep van corona

De FIFA lijkt plots meer realiteitszin te bezitten. Spelers hoeven niet naar een ander continent te vliegen om voor hun nationaal team te spelen. Dat heeft voor gevolg dat Zuid-Amerika overweegt om niet te voetballen en dat sommige landen of bondscoaches moord en brand schreeuwen. Een van hen is Tom Saintfiet, de bondscoach van Gambia. Hij vindt het niet kunnen dat een aantal van zijn internationals niet vrijgegeven worden.

Allemaal alleen met zichzelf bezig. Wie om zijn spelers geeft, zet hen nu niet op een lijnvlucht naar het andere eind van de wereld en wil niet dat ze het risico lopen om ziek te worden en uit te vallen voor de club die hun loon betaalt.

Maar wat wil je als de UEFA het slechte voorbeeld geeft en meent zich alles te kunnen permitteren. De twaalf gaststeden van Euro 2020 moeten voor 7 april laten weten of de wedstrijden in hun stadion met publiek kunnen gespeeld worden. Indien niet riskeren ze vervangen te worden. Gelukkig heeft Duitsland al laten weten dat het nu niet kan weten hoe de situatie er in juni uitziet. Kortom, het virus zal beslissen, niet de UEFA. Het is even wennen voor de bobo’s.

Maradona (60) en de Belgen | François Colin

Share.

About Author

François Colin (1948) was achtereenvolgens rubriekleider voetbal en chef-sport van Het Nieuwsblad en senior writer van De Standaard. Na zijn pensioen in 2014 was hij tot 2021 columnist van SportVoetbalmagazine. Hij bracht verslag uit van twee Olympische Spelen, tien EK's en negen WK's voetbal en was aanwezig bij ruim driehonderd interlands van de Rode Duivels. Hij is auteur of co-auteur van een vijftiental boeken over de mooiste sport op aarde.

Comments are closed.