zondag, september 8

HET ANDERE BERLIJN – Jacques Sys

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Ofschoon Berlijn telkens weer de finales van grote toernooien organiseert, heeft de Duitse hoofdstad weinig met voetbal. Toch staat er een houten tribune als beschermd monument.

Op 800 meter van het Centraal Station (Berlin Hauptbahnhof) ligt het Poststadion, voor de Tweede Wereldoorlog de meest moderne voetbalaccommodatie van Duitsland. De Duitse nationale ploeg speelde daar geregeld en de legendarische bokser Max Schmeling bestreed er verschillende kampen. In het Poststadion zag Adolf Hitler zijn enige voetbalwedstrijd. Dat was in 1936. Duitsland verloor toen tijdens de Olympische Spelen in de voorronde van Noorwegen en achteraf riep Hitler dat er in de voetbalsport niet geïnvesteerd zou worden omdat Duitsland daarin onmogelijk kon uitblinken. De bondscoach werd ontslagen en op bevel van Hitler vangen door een trainer die in Berlijn woonde. Dat was de illustere Sepp Herberger die de Mannschaft  in tweede periodes 20 jaar zou leiden en in 1954 naar de wereldtitel leidde.
Het Poststation werd tijdens de Tweede Wereldoorlog verwoest en, op het grondgebied van de voormalige DDR, opnieuw opgebouwd. Het is een schitterende arena, met een bescheiden maar toch aparte bespeler: Berliner AK dat jaren in de Regionalliga Nordost uitkwam, de Duitse vierde klasse die gesplitst is in vijf regio’s. Berliner AK bleef hangen in de anonimiteit. Ook nadat een Turkse zakenman de leiding in handen nam en de club tijdelijk werd omgedoopt in Ankara Berlin. In de hoop dat er Turken zouden komen kijken. Maar vreemd genoeg kwamen die niet. Vorig seizoen eindigde Berliner AK laatste en degradeerde naar het amateurniveau.

Het Poststadion ademt een sfeer van nostalgie en gezelligheid uit, vooral door een bijzondere houten tribune. Die is niet zo mooi als die van Union, maar is ook geklasseerd als cultureel erfgoed. Nogal wat mensen bezoeken alleen daarvoor het Poststadion, dat omringd is door drie oefenvelden met kunstgras en in een groot park ligt.  Kleine clubs zoeken in Berlijn naar allerhande middelen om te overleven, nogal wat verenigingen zijn failliet gegaan en later onder een andere naam herbegonnen. Maar Berliner AK veranderde een paar jaar geleden van koers en kreeg een duidelijke identiteit. Het is een sociaal geëngageerde en voor iedereen toegankelijke club die volop inzet op de jeugdwerking. Op die manier kreeg de vereniging een aparte plaats binnen het voetbal in Berlijn. En een niet alledaags karakter. Zo zijn er in de catacomben bijvoorbeeld gendertoiletten. En zo worden in het Poststadion ook American Football-wedstrijden gespeeld. Door Adler Berlin, een van de betere Duitse verenigingen, dat voor topwedstrijden naar deze locatie uitwijkt.

Share.

About Author

Regelmatig publiceren we artikels van eenmalige gastschrijvers. Ook zin om een artikeltje te plegen? Neem contact op met info@dewitteduivel.com en bezorg ons jouw tekst.

Leave A Reply