Soms vraag ik me af of de journalisten blij en fier zijn wanneer ze weken aan een stuk een trainer zodanig kelderen dat de supporters zich laten vangen en eisen dat de trainer ontslagen wordt. Natuurlijk, zoals vaak gebeurt, hebben ze in de pers die trainer eerst bejubeld. Dat verdiende hij ook wel na het prachtig parcours dat hij aflegde in de Champions League.
Carl Hoefkens dus. Hij verdiende veel geld voor zijn club met die gewonnen matchen en met hun plaatsing voor de tweede ronde. Maar gaf de club dat geld al terug uit aan één speler? Zestien of zeventien miljoen voor een floptransfer zoals Yaremchuk. Daar reageerde de pers veel minder op. Waarom? De watchers zijn bang om hun postje kwijt te raken, vandaar.
Maar deed Hoefkens het slecht. En is zijn opvolger beter? We nemen er de cijfers bij. De acht eerste matchen van Parker leverden negen punten op, 9 op 24 = 37,5 procent, een dikke buis! De acht eerste matchen van Hoefkens leverden negentien punten op, 19 op 24 is 79,1 procent, mooi rapport.
Misschien dat door de Champions League matchen en verplaatsingen Club Brugge wat terugviel. In de volgende tien matchen haalden ze slechts vijftien punten, 15 op 30. Niet gebuisd dus maar het kon beter, dat is juist. Vergeleken met Parker zijn de totaalcijfers van Hoefkens echter grandioos. Hij haalde in totaal 34 op 54 en dus 62,9 procent.
Gaat de pers nu Parker bestoken? Als ze iedereen gelijk beoordelen zou het moeten … En wie heeft het geld uitgegeven aan Yaremchuk, dat verdient ook een negatieve opmerking, toch? Zou het niet mooi zijn dat ze in Brugge nu inzien dat het niet aan Hoefkens lag. En dat ze hem terug halen, dat zou pas een verrassing zijn …
Die Belgische voetbalbond toch, normaal zoekt men iemand voor een job. Zij doen het averechts, zij hebben iemand, Vermaelen, en zoeken een job voor hem. Welke studies moet je daar voor volgen om zoiets te kunnen bedenken?
Soms merk ik op dat als de VAR een lijn trekt, dat het vertrek van de bal niet in beeld komt. Hoe kan men dan zien of iemand buitenspel staat als men de bal niet ziet vertrekken. Zij zullen het waarschijnlijk wel zien maar de kijkers niet, raar toch …
Ik hoorde onlangs wat cafépraat. “Vroeger waren de scheidsrechters soms partijdig. Nu zitten er scheidsrechters bij de VAR” … Dat klopt. Maar wat zouden ze daarmee bedoeld hebben ?
Ik heb in de Nederlandse competitie ook al rare VAR-beslissingen gezien. En naargelang welke ploeg het is, kan het oordeel verschillend zijn. Het zou niet mogen …