woensdag, november 20

Exclusief gesprek met toekomstig Gouden Schoen Simon Mignolet (deel 2)

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Professionele omkadering Base Camp Club Brugge is van hetzelfde niveau als die van Liverpool FC

En dat is, buiten het sportieve, het enige. Want ik ben van oordeel dat de professionele omkadering van Club Brugge op gebied van media, management, medische begeleiding, algemene coaching in het Base Camp volledig op punt staat en dus topniveau haalt. Ik geef een voorbeeld: het communicatiewezen Club Media House is even sterk als dat van Liverpool FC, alleen veel kleiner. De kwaliteit van ons personeel is even hoog. Het enige verschil is de schaalvergroting. Daar kan Club zelf weinig aan veranderen, omdat je afhankelijk bent van derden. Om die noodzakelijke stap richting Europese subtop op het sportieve terrein te zetten, moeten twee factoren worden vervuld: het nieuwe stadion en een ander competitieformat. Die dingen kunnen we dus niet controleren, want die liggen niet in onze handen. Waar wel aan kan gewerkt worden, is de verbetering van de sportieve prestaties. En daarmee zijn we bezig want onze resultaten in de Champions League gaan elk seizoen in stijgende lijn. Van belang is de stap naar de zogenaamde overwintering te zetten en de tweede plaats in de poule te behalen. Daar waren we met onze acht punten vorig seizoen al dichtbij. Ik jammer nog steeds om die bal op de lat in de laatste minuut van de match op Lazio Roma. Van die details kan het afhangen en die moeten we nu in ons voordeel zien om te buigen. Ik heb daar alle vertrouwen in. We zijn immers op het punt gekomen dat het ons niet meer kan schelen wat de loting ons brengt. We hebben immers bewezen dat we zowel Real Madrid als PSG het vuur aan de schenen konden leggen. Efficiëntie is het belangrijkste in het Europese succesverhaal. Daarom heb je ervaren voetballers nodig. Jonge spelers maken schoonheidsfoutjes en die worden vaak afgestraft. Voetballers uit de grote liga’s bezorgen ons meer maturiteit.

Communicatie en coaching zijn de belangrijkste aspecten van het keepersvak bij Club

Ik nader stilaan mijn hoogtepunt als keeper. Op mijn 33 ste wil ik nog minsten vijf jaar aan de top staan. Het moderne voetbal evolueert voortdurend, ook voor een doelman. En ook in de spelstijl van Club. In België kiezen we voor de dominantie. Dat zorgt ervoor dat ik veel meer voetballend werk te verrichten krijg, dan het pure keeperswerk zoals bij STVV en Sunderland. Bij Liverpool kende ik een mix van beide stijl omdat de competitiviteit in de Premier League veel hoger ligt. Ik geniet van het elke dag ontdekken van nieuwe dingen in mijn vak. Bij het ‘voetballende keepen’ weet je dat je die ene gevaarlijke bal wel moet pakken. Dat vergt concentratie en vooral op de juiste plaats kunnen staan. Ik teer hier op mijn ervaring en die geeft ook onze jongere spelers wat houvast, want die zijn nog zoekende naar hun positie op het veld. Coachen doe ik al mijn hele leven: zowel wel bij STVV als bij Sunderland deed ik dat zeer actief. Bij Club is het wel op een andere manier, want ik moet hier anticiperend coachen. Dat begint al bij de aanval van de tegenpartij, na het afslaan van onze aanval. En in België zijn voor ons de counters en de stilstaande fases van belang. Omdat de tegenstander weet dat ze ons daarmee pijn kunnen doen. Die stilstaande fases vermijd je door geen domme overtredingen te begaan. Daar waarschuw ik mijn verdedigers voor: niet te wild, niet te hard, niet te enthousiast ingrijpen. Vermijd het duel als het niet nodig is, verover de bal door positiespel. Ik praat daarover elke dag op training met hen. Ze moeten dat ook wel aanleren door het te doen. Onze statistieken evolueren op dat gebied in de goede richting. De gemakkelijkste wijze om een doelpunt te vermijden is nog steeds door de counter te verhinderen omdat je organisatorisch ‘goed’ gepositioneerd staat. De bal moet immers ergens vertrekken voor de tegenaanval. Daarom schuiven we beter in, want het heeft geen zin om met vijf verdedigers te staan wachten tot de bal daar komt, want dan hebben ze veel meer kans om te counteren. Daarom blijven we hoog spelen en dat geeft me ook meer de kans om in mezelf in de ruimte te bewegen. De bal kan mij geen problemen bezorgen, maar de balbezitter van de tegenpartij wel. Op die wijze kan ik dat verhinderen.

Genieten geblazen en nu gaan voor de dubbel!

Genieten geblazen is het al vaak geweest voor mij bij Club. Het begon al meteen met onze kwalificatiematchen voor de Champions League tegen Dynamo Kiev en LASK Linz. Sterke ploegen en het was de eerste keer dat een Belgische club zich via de voorronde kon plaatsen voor de Champions League. Dat betekende toch wel iets.

De tweede landstitel in mei 2021 op het veld van Anderlecht na een prachtige prestatie (3-3). Die konden we op het veld vieren, al was het nog zonder publiek. Dat was bij de eerste niet het geval geweest door de COVID-19-maatregelen. Mijn drijfveer is dus een derde titel op rij halen en die eindelijk kunnen vieren in een uitverkocht stadion, tussen de supporters. En het liefst ook met mijn zoontje erbij, want die heeft me nog zelfs niet kunnen zien spelen. De honger is groot bij mij: dubbel en tweede ronde Champions League. Voor minder doe ik het niet.

Ik besef het belang van de keeper voor een elftal, meer dan wie ook. Ik wil rust brengen in de tent. Dat is de grootste stap die we hier vooruit hebben gezet, denk ik. Rust en stabiliteit in het strafschopgebied. Zekerheid door reddingen op de lijn en in de een-tegen-een. Zowel de spelers als de fans weten dat ze op mijn kunnen vertrouwen. Er heerst geen paniek meer in de zestien. Dat wil ik zou houden, dat vertrouwen zal ik niet beschamen.

Share.

About Author

Raf Willems (1960) noemt zichzelf voetbalschrijver met een boekenkast. Hij is uitgever en auteur van meer dan 40 boeken over ‘voetbal met een knipoog naar geschiedenis & samenleving’ en schreef voor het Nederlandse weekblad Voetbal International (1995-2000), de krant NRC Handelsblad (2001-2006) en de website Stichting meer dan Voetbal (2008-20014). Sinds 2014 Initiatiefnemer van voetbaldenktank & onlineplatform De Witte Duivel.

Leave A Reply