De Europese Superleague, het monster van Loch Ness is eindelijk gearriveerd. De hele (voetbal)wereld staat nu op zijn achterste poten. Zelfs prime minister Boris Johnson en president Emmanuel Macron zijn boos.
Mooi maar hypocriet
Mooi, maar tegelijk ook behoorlijk hypocriet. Ook van de kant van de media die zich nooit druk hebben gemaakt over de kwalijke ontwikkelingen in de overgecommercialiseerde voetbalwereld. Ook in eigen land, want wat die twaalf topclubs uit Engeland, Spanje en Italië nu doen is net hetzelfde van wat Anderlecht, Club Brugge, Standard, AA Gent en Racing Genk al jarenlang bij ons doen. Als ze hun zin niet krijgen, dreigen ze hun tv-rechten apart te verkopen. En de rest buigt. Met als gevolg dat de grote jongens met het grote geld gaan lopen en de kloof met de rest steeds vergroten. In België slaagden ze er zelfs in het meervoudig stemrecht door de strot van de kleintjes te duwen, zodat ze hun macht nog konden vergroten.
Maar vooral Boris Johnson en de Tories moeten eigenlijk zwijgen. De ongebreidelde opmars van het geld is in Engeland begonnen met de komst van de buitenlandse eigenaars, die dit niet deden uit liefde voor een club of zelfs voor het voetbal maar om eraan te verdienen. Vooral de komst van de Amerikanen, die niets met het soccer hadden, had een wake-up call moeten zijn. Het kan niet verbazen dat de eigenaars van clubs als Manchester United en Liverpool ijveren voor een gesloten competitie, naar Amerikaans model.
Hetzelfde gebeurde in ons land. Zowat driekwart van de profclubs zijn in buitenlandse handen en geen supporter die zich afvraagt waarom die Thai, Rus, Qatarees, Amerikaan of Saoediër in hun club geïnteresseerd is. Als hun clubje maar gered wordt of mee kan doen voor de prijzen. Desnoods is de duivel in hoogsteigen persoon welkom. Terwijl al die clubs slechts een onderdeel zijn van een groter plan dat geld moet opleveren. In plaats van hen buiten te houden, werden wetten gestemd en regels aangenomen om voor hen de rode loper uit te rollen. Het is veel interessanter om in ons land een ploeg te kopen dan in bijvoorbeeld Nederland.
Macht van voetballers en bonden
Ook de topvoetballers (en hun makelaars) moeten voor de spiegel gaan staan. Het is hun geldhonger die er de clubs toe aanzet om altijd maar naar meer inkomsten te streven. Zij moeten nu spreken, zoals Bruno Fernandes dat al deed. Zij hebben meer macht om deze draak te doden voor hij geboren wordt dan de UEFA. Opmerkelijk is dat FIFA het al niet meer heeft over een verbod om deel te nemen aan het WK. Zonder de topspelers kelderen immers de tv-rechten.
Benieuwd ook wat de nationale bonden gaan doen. Gaan zij het been stijf houden en de muiters uitsluiten van de nationale competities? Competities die nog meer van hun aantrekkingskracht dreigen te verliezen. De financiële verschillen zullen immers nog groter worden en dus ook de sportieve ongelijkheid. De andere clubs worden dan helemaal gedegradeerd tot kanonnenvlees.
Of zijn de federaties beducht voor het wegvallen van hun beste spelers in interlands. Zonder Courtois, Lukaku, De Bruyne en nog een paar jongens zullen ook de inkomsten van de KBVB instorten en wie gaat dan het nieuwe, megalomane bondsgebouw in Tubeke betalen?
Al-Khelaifi
En er zullen nog clubs de twaalf afvallige apostelen volgen. Iedereen lijkt nu verbaasd dat Paris Saint-Germain niet meedoet. De verklaring is nochtans simpel. Nasser Al-Khelaifi, de voorzitter van PSG, is lid van het ExCo van UEFA en bovenal de eigenaar van BeIn, dat in een aantal landen de tv-rechten van de Champions League en het WK bezit. De Qatarees kan zich anderhalf jaar voor het WK in zijn land niet permitteren om tot de muiters toe te treden. Het wordt een kwestie van tijd.