woensdag, januari 22

De Twee Wijzen: de uitzendrechten van de Eredivisie moeten terug naar de NOS

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Frank (vóór de stelling): Fiets op een zonnige zondag door deze mooie stad achter de duinen en je treft op elk veld of plein voetballende mensen aan: jong & oud, gekleurd & ongekleurd, dames & heren, hoofd- & bijzaak, georganiseerd & ongeorganiseerd……. voetbal is er altijd en overal. Hoe spijtig is het dat deze volkssport numero uno zo gebukt gaat onder hersenloze ‘supporters’ (nationaal) en het grootkapitaal (internationaal).

Wat dat eerste betreft: verbied het dragen van capuchons en stuur iedere kwaadwillende linea rectaal voor heropvoeding naar Siberië, dan gebeurt er toch nog iets goeds in Rusland. En wat het tweede betreft: na het Bosmanarrest ging het hek van de dam en zijn profclubs en hun spelers verworden tot speelballen van de rijken der aarde.

En dan te bedenken dat voetbal van oorsprong niet meer is dan een varkensblaas gevuld met lucht. Tegenwoordig is het omhulsel weliswaar vervangen door vakkundig door zwaar onderbetaalde kinderhandjes in elkaar genaaid kunststof, maar hoe je het wendt of keert: lucht is nog altijd het allervoornaamste bestanddeel. Zonder is het lastig kersen eten: blaas hier wat zuurstof in, laat 22 spelers erachteraan hollen en je hebt een businessmodel waar miljarden mee te verdienen valt.

Consultants, snelle jongens en coaches op de meest uiteenlopende zinloze terreinen hebben de waarde van lucht ook ontdekt en harken bakken met geld binnen, meestal met de gebakken variant ervan: dat een toegangsbewijs voor topwedstrijden tegenwoordig de pan uit rijst, is misschien nog tot daaraan toe, maar dat zelfs de uitzendrechten voor de nationale competities voor kapitalen worden verhandeld doet mijn aloude communistische hart bloeden. Net als zuurstof, zonsopgang, water, energie, onderwijs en gezondheidszorg behoort dit tot de eerste levensbehoeften en moet de toegang hiertoe van staatswege voor iedereen goed geregeld zijn. Maar google ‘uitzendrechten’ en de getallen met zes nullen vliegen je om de oren als ook misselijkmakende termen als joint ventures, consortia, Media & Marketing BV, distributiemodellen en Via play. Het blijkt dat zelfs Disney geïnteresseerd is in onze competitie, waarschijnlijk vanwege het hoge Mickey Mouse-gehalte. Het moge duidelijk zijn dat ik het dit keer volmondig met de stelling eens ben, en wie dat niet is heeft op zondagavond het bord niet op schoot, maar vastgetimmerd met een paar planken voor zijn kop.

 

Peter (tegen de stelling): In het verleden heb ik weleens een dagpas gekocht om een Eredivisiewedstrijd live te kunnen bekijken. Ik kwam echter bedrogen uit. De betreffende wedstrijd was niet om aan te zien. Nu is dat natuurlijk wel een reële kans als je kijkt naar het niveau van de Eredivisie. Daarbij loop je tegenwoordig ook nog het risico dat een wedstrijd al na een paar minuten gestaakt wordt: weg geld! Nu geldt dat laatste natuurlijk ook als je in het stadion zit en een entreekaartje gekocht hebt. Toch heb ik me voorgenomen om nooit meer apart te betalen voor de live-uitzending van een Eredivisiewedstrijd. De samenvattingen op de zaterdag- en zondagavond volstaan ruimschoots.

Omdat de Belgische tv-zender niet de uitzendrechten heeft kunnen verwerven voor live-rapportages van de Giro d’Italia ben ik veroordeeld tot Eurosport. Dat valt niet mee. Natuurlijk kunnen de commentatoren van Eurosport niet typen aan De Cauwer en Van Nieuwkerke. Het meest storende aan de uitzendingen zijn echter de reclameboodschappen die te pas en te onpas de live-beelden onderbreken. Datzelfde gebeurt ook bij de F1-reportages op Viaplay. Gelukkig is dat bij voetbalwedstrijden die door commerciële stations worden uitgezonden (nog) niet het geval. De reclameblokken komen in de pauze en voor en na de wedstrijd in beeld. Dat wijkt niet af van wat de publieke zenders doen. Te veel reclame is daarom voorlopig nog geen reden om de commerciële omroepen buiten te sluiten voor wat betreft de uitzendrechten van de Eredivisie.

Zijn er dan andere zaken die tegen de commerciële omroepen pleiten? In het verleden zaten de betere sportverslaggevers bij de publieke omroep en waren de voetbalprogramma’s professioneler van opzet dan die van de commerciële omroepen. Daar is echter verandering in gekomen. De betere presentatoren zijn inmiddels gestopt en de huidige jonge garde is vooral praatziek. Het is echter niet zo dat de commerciëlen beter presteren op dit vlak. Ook daar veel bla bla …

Het grootste bezwaar tegen de commerciële zenders zou kunnen zijn dat er betaald moet worden om live wedstrijden uit de Eredivisie te kunnen bekijken. Iedereen kan daarin echter zelf zijn keuze maken en een entreekaartje in het stadion is tenslotte ook niet gratis (tenzij je supporter bent van Fortuna Düsseldorf). Toen de NOS nog het alleenrecht had, werden nooit livebeelden vertoond van de Eredivisie. Zal de NOS dan nu wel gratis live wedstrijden gaan uitzenden als de rechten worden verkregen? Ik vraag het me af. Daarnaast zullen de clubs niet blij zijn met gratis uitzendingen, omdat het aantal toeschouwers in de stadions dan waarschijnlijk flink zal afnemen.

Al met al is er geen doorslaggevende reden om de uitzendrechten alsnog aan de NOS te geven in het geval een commerciële partij de hoogste bieder is. Laat de NOS nu maar gewoon gratis de samenvattingen blijven verzorgen op zaterdag- en zondagavond.

 

Share.

About Author

Peter Verkooijen Panellid rubriek ‘De Twee Wijzen’ in de Pingelieër, het digizine van RIOS ’31. Voetballiefhebber met een onbevangen kijk op zaken die in de voetbalwereld spelen. Frank Bukkems was als speler actief bij RIOS31, voormalig landskampioen waar hij part noch deel aan had en stortte zich daarna in Den Haag met evenveel succes op tal van andere carrières. Hij maakt sinds 2001 deel uit van dit tweekoppige panel waar hij ongehinderd door enige kennis van zaken reageert op stellingen die direct of zijdelings met de voetbalactualiteit te maken hebben.

Leave A Reply