donderdag, januari 23

De Twee Wijzen: de BBC had Gary Lineker moeten ontslaan na zijn “nazi”-tweet!

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Frank (voor de stelling): Het zou mij een groot genoegen doen als Gary Lineker voor een tweet als deze de doorgaans natte Engelse straatstenen opgeknikkerd wordt. Ging het altijd maar zo gemakkelijk: ik doe al jaren verwoede pogingen om mijn ontslag in de hand te werken, maar de redactie ziet nog geen reden om mij de laan uit te sturen. Heb het geprobeerd met nazistische, racistische, marxistische en fascistische tweets en posts, waarin ik geen enkele bevolkingsgroep heb gespaard: joden, moslims, hindoes, Limburgers, keepers of doodgewone lhbtiqplussers. Ik heb deze losers in alle denkbare combinaties geschoffeerd en met groot genoegen tot op het bot gefileerd, maar vergeefs dus.

Gedoucht met de D’tjes, geflikflooid met de vrouw van de hoofdredacteur, collega Peter bedorven kip kerrie geserveerd: de stellingen bleven maar komen. Schaamteloos columns laten schrijven door Chat Gpt, de crowdfundingactie voor de nieuwe Pingelieër-laptop gehackt (kom op, beste lezers, dat kan veel beter!), ….maar nog altijd geen berichtje in de trant van ‘in goed onderling overleg is besloten blablabla… en succes met uw verdere loopbaan’. Alfred Schreuder en Tom Egbers hoefden er aanzienlijk minder moeite voor te doen…. sta ik goddorie soms op de lijst van beschermde diersoorten??

Zelfs mijn wijdverspreide dickpics werden door de Pingelieër-redactie vakkundig onder een laagje*) potgrond weggemoffeld. Schiet mij maar lek… het enige wat resteert is de ouderwetse ‘greep uit de kas’ of uitzingen tot de almaar oplopende pensioenleeftijd is bereikt. En om nog even terug te komen op Gary Lineker: de BBC kent geen Balkenende-norm en opgeteld bij zijn eerder, in voetbalcarrière en daarna in Qatar, vergaarde vermogen hoeven we ons om hem geen zorgen om te maken. Om met Ten Hag of Van Gaal te spreken: his little sheepies are already on the dry. Tot zover maar weer, stelletje sukkels, ik ben bang tot over twee weken.

*) laag

Peter (tegen de stelling): Met zijn uitspraak: ‘Voetbal is een eenvoudig spel: 22 mannen lopen achter een bal gedurende 90 minuten en op het einde winnen de Duitsers’, deed Gary Lineker voor het eerst naast het veld van zich spreken. Een paar jaar geleden trok hij die uitspraak weliswaar in, maar zijn naam als presentator en analist was er wel mee gevestigd.

In de loop der jaren heeft Lineker een hoge status opgebouwd. Dat zelfs een tweet van hem aandacht krijgt, is dus niet vreemd. Een andere vraag is of die tweet ook tot zijn ontslag had moeten leiden. In de bewuste tweet laat Lineker zich kritisch uit over het Britse vreemdelingenbeleid. De ophef ontstond vooral omdat hij een vergelijking trok met het Duitsland in de jaren dertig. En dat ligt erg gevoelig in Engeland. ‘Don’t mention the war’ riep Basil alias John Cleese al in een beruchte, hilarische scène van Fawlty Towers.

De tweet van Lineker was misschien niet erg fijngevoelig, maar dat rechtvaardigt niet alle ophef. Het is te gek voor woorden dat iemand die bij de publieke omroep werkt geen kritiek mag hebben op het regeringsbeleid. De BBC is dan weliswaar een publieke omroep, maar toch geen staatsomroep zoals in een totalitaire staat? Natuurlijk was de conservatieve regering niet blij met de uitspraak van Lineker, want zij is tenslotte verantwoordelijk voor het gevoerde beleid.

De solidariteit die Lineker van zijn collega’s ondervond, was geweldig. Daardoor koos de directie van de BBC eieren voor haar geld en presenteert Lineker weer gewoon Match Of The Day.

In Nederland hoeven we geen Engelse toestanden te verwachten. In ons land heeft geen enkele sportpresentator de status van Lineker. Van Sjoerd, Jeroen en Gert hoeven we geen spraakmakende uitlatingen te verwachten. Ze zijn al lang blij met hun baantje en houden

zich aan het ‘protocol’. Dan zou het misschien van de voetbalanalisten moeten komen, maar ook dat is ijdele hoop. Van Hooijdonk en Van der Vaart blijven bij het bespreken van de Eredivisiewedstrijden vooral supporter van respectievelijk Feyenoord en Ajax.

Lineker daarentegen is de status van supporter ontgroeid en kent als ex-topvoetballer het klappen van de zweep. Dat laatste geldt trouwens ook op financieel gebied. Lineker is namelijk geen heilige: overal waar hij na zijn voetbalcarrière een graantje kon meepikken, deed hij dat, zelfs als dat in Qatar was. Er is veel mis met de Britten. Ze rijden links, drinken thee met melk, hebben een rare kwast als koning en ze kozen voor de Brexit. Qua voetbalcultuur kunnen wij echter niet tegen hen op. Een iconisch voetbalprogramma als MOTD, met al 24 jaar Gary Lineker als presentator, houdt die cultuur mooi in stand.

 

Share.

About Author

Peter Verkooijen Panellid rubriek ‘De Twee Wijzen’ in de Pingelieër, het digizine van RIOS ’31. Voetballiefhebber met een onbevangen kijk op zaken die in de voetbalwereld spelen. Frank Bukkems was als speler actief bij RIOS31, voormalig landskampioen waar hij part noch deel aan had en stortte zich daarna in Den Haag met evenveel succes op tal van andere carrières. Hij maakt sinds 2001 deel uit van dit tweekoppige panel waar hij ongehinderd door enige kennis van zaken reageert op stellingen die direct of zijdelings met de voetbalactualiteit te maken hebben.

Leave A Reply