woensdag, november 20

De bal laten stuiteren bij de tennisopslag

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Met de bal stuiteren is een manier om met de spanning om te gaan. Door je op de bal te concentreren, maak je je hoofd leeg en bereid je je voor op de opslag. Stuiteren met de bal geeft ook de gelegenheid om je ademhaling te reguleren. Om spanning kwijt te raken en zijn stressniveau te reguleren ademt Novak Djokovic vaak door zijn neus. Als hij voor een breakpoint speelt, of als er een ander cruciaal moment in de wedstrijd aanbreekt, stuitert hij vaak wat langer met de bal om zijn zenuwen onder controle te krijgen en zichzelf tot rust te brengen. Het zou ook zo kunnen zijn dat hij tijdens het stuiteren van de bal diep in gedachten verzonken is en zich afvraagt waar hij de bal terecht wil laten komen. Hij visualiseert dan wat er gaat gebeuren.

Als je weleens telt hoe vaak Djokovic de bal laat stuiteren voordat hij serveert, ben je niet de enige. Vroeger telde Djokovic zelf ook het aantal keren dat de bal stuiterde. Hij wilde er zeker van zijn dat het een even aantal was als hij serveerde vanaf de rechterkant van de baan en een oneven aantal als hij serveerde vanaf de linkerkant. Hij is daarmee intussen opgehouden en streeft geen bepaalde aantallen meer na. Als hij met de bal in de hand naar de achterlijn loopt weet hij niet van tevoren hoeveel keer hij de bal gaat laten stuiteren voordat hij serveert. Hij gaat gewoon door met stuiteren totdat hij vindt dat hij het juiste ritme heeft gevonden en het moment is aangebroken om de bal op te gooien.

Aan het begin van zijn loopbaan had Djokovic soms het gevoel dat hij zijn linkerhand (waarmee hij de bal liet stuiteren) niet onder controle had, alsof hij niets te zeggen had over het moment waarop hij zou ophouden met stuiteren. Dan kreeg hij vaak kramp en een pijnlijke rug omdat hij, zich afvragend wanneer hij eindelijk de kans zou krijgen om te serveren, zo lang kromgebogen boven de achterlijn had gestaan. Hij wist zelf niet waarom hij de bal zo lang liet stuiteren.

Bron: Mark Hodgkinson, ‘Novak Djokovic’, 2024, blz. 87-89

Ik bedacht toen ik dit citaat had gekozen, dat stuiteren bij de service niet verplicht is. Je kunt het doen en je kunt het ook laten. In ieder geval is de tijdslimiet voor de opslag 25 seconden. Ik zou me ook kunnen voorstellen dat stuiteren verboden wordt, zodat elke mogelijke vorm van ‘tijdrekken’ in de kiem wordt gesmoord. Of verdwijnt er dan een karakteristiek aspect uit het tennis, wordt het dan te zeer versoberd? Overigens, en dat terzijde: als je rechtshandig bent stuiter je met je linkerhand, en omgekeerd. Dus je stuitert met je ‘zwakke’ hand. Eens te meer een goede reden om het stuiteren af te schaffen. Of zijn er spelers die met hun ene hand hun racket vasthouden, maar normaliter met hun andere hand een bal zouden gooien (buiten het tennissen om)? Met andere woorden: zijn er tweehandige tennissers, zoals je ook tweebenige voetballers hebt. Een backhand zowel als forehand kun je dubbelhandig slaan, maar je kunt niet tweehandig serveren, met beide handen aan het racket, want hoe gooi je dan de bal nog op? Toch weer met je ene hand die dan razendsnel de andere hand aan het racket gaat vergezellen?  

Rob Siekmann

Share.

About Author

Leave A Reply