donderdag, december 26

Brief aan Paul: we zijn veel te braaf

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Dag Paul,

 

Dank voor je brief. Als ik alles op een rijtje zet, lijk je toch wel genoten te hebben van het EK. Dat geldt ook voor mij. Dit was mijn 22ste groot toernooi en inderdaad het laatste. Ik heb niets liever gedaan. Van topmatch naar topmatch, ook al viel het wel eens behoorlijk tegen. Het is een maand waarin maar één ding telt: het voetbal.

Als ik je balans bekijk, ben ik het nagenoeg over de hele lijn met je eens. Het kan toch moeilijk anders dan dat heel veel voetballiefhebbers er zo over denken? Helaas, de bobo’s weten het niet of willen het niet weten. Het zou helemaal niet zo moeilijk zijn om het voetbal te verbeteren.

De beslissing om alleen de aanvoerders toestemming te geven om met de referee te praten was een voltreffer. Je vraagt je alleen af hoe het zo lang heeft kunnen duren vooraleer deze maatregel werd genomen. Hij wordt nu ook in onze competitie ingevoerd en dat is een belangrijke stap vooruit.

Het is inderdaad ergerlijk dat de VAR niet optreedt bij die worstelpartijen in het strafschopgebied. Probleem is dat vaak zowel de verdediger als de aanvaller staat te trekken. Maar ook dat valt op te lossen: allebei een gele kaart. Het zou snel uit het voetbal verdwijnen.

Ik ben ook al langer pro effectieve speeltijd. Twee keer dertig minuten zou ideaal zijn. Daar komen we nu vaak niet aan. Marco van Basten heeft het jaren terug al voorgesteld toen hij voor Fifa werkte. Onbegrijpelijk dat hij niet werd gevolgd. Het komt wel, maar het zal nog een tijdje duren. Het voetbal is een conservatieve wereld.

Ik ben voorstander om de buitenspelregel nog meer in het voordeel van de aanvaller om te buigen. Hij moet helemaal voorbij de op een na laatste verdediger staan vooraleer er ingegrepen mag worden. Dat zou ongetwijfeld meer goals opleveren. Maar ook dan zal er geklaagd worden omdat de spits met een hak was blijven hangen. Het driedimensionale buitenspelsysteem is echter fantastisch. Eigenlijk zou er geen discussie meer mogen zijn.

Duidelijke richtlijnen voor handspel zijn een stuk moeilijker. De enige duidelijke regel is: bal met de hand raken betekent handspel. Wat ook de intentie is. Die ken je toch niet, want je kan niet in het hoofd van een speler kijken. Cucurella hield de bal met de arm tegen en dat had een penalty voor Duitsland moeten zijn. Ik weet niet of de bal zou binnengegaan zijn, maar die kans zat er dik in. Er zullen dan nog altijd muggenzifters zijn (meestal supporters van de ploeg die de strafschop tegen krijgt) die het een onterechte beslissing zullen vinden, maar het is in het voordeel van de ploeg die aanvalt. En dat is altijd positief. Je moet de tegenstander maar uit je backarea houden.

Wat het voetbal betreft waren ploegen als Albanië, Turkije, Georgië en Oostenrijk aangename verrassingen. Portugal vond ik niet zo slecht. Ze verdienden om tegen Frankrijk te winnen, maar ze speelden iedere keer met tien. Wie heeft daar tegen Roberto Martinez gezegd dat Cristiano Ronaldo altijd moest spelen? Het was eigenlijk een herhaling van het WK in Qatar, waar hij de schim van de grote Eden Hazard niet aan de kant durfde laten. Amazing.

En toch was het geen slechte zaak geweest als hij in plaats van Domenico Tedesco aan het hoofd van de Rode Duivels had gestaan. België was dé ontgoocheling van het EK. De makkelijkste groep en ze niet kunnen winnen en dan er meteen uit tegen Frankrijk. Een ploeg die je had kunnen ontwijken.

Het ergste was echter dat we slechts één helft op acht goed voetbal brachten. Tedesco deed eigenlijk hetzelfde als Martinez bij Portugal: hij durfde niet aan onze CR7, Romelu Lukaku, raken. Het is geen schande voor een speler aan het einde van een lang en zwaar seizoen totaal uit vorm te zijn. Ik kan zo een hele reeks namen opnoemen die mijlenver onder hun clubniveau bleven. Maar wissel ze dan.

Een van onze kranten vond dat de Duivels eervol afscheid hadden genomen van Euro 2024. Hoe bedenk je het? Het was beneden alles en door de dwaasheid van de top van de voetbalbond zitten we nog twee jaar met hem opgescheept. Trainer is een vak en dat moet je leren. Tedesco heeft nog heel veel te leren.

Maar wij zijn veel te braaf. Ik hoorde Theo Janssen op de NOS zeggen dat Oranje anderhalve wedstrijd van de zes goed had gespeeld en slechts een 6,5 verdiende. Die ploeg haalde de halve finale! Bij ons zou het negens geregend hebben.

Ooit zei Michel Verschueren me we ons voetbal kapotmaakten met onze kritische benadering. Zoals in Holland, voegde hij eraan toe. Een land met slechts zeventien miljoen inwoners dat een Europese titel won en drie WK-finales speelde. Journalisten kunnen geen matchen winnen, maar ze ook niet verliezen. Ze kunnen de ploeg echter scherp houden. Iets wat onze Duitse Italiaan dus niet kon.

Uiteraard moet ik nog iets zeggen over Nico Williams en Lamine Yamal. Niet toevallig twee donkere jongens die Spanje kleur gaven. Waarom zouden dergelijke jongens ook niet het verschil kunnen maken in totaal andere beroepen?

Williams kende ik niet zo best, hij speelde immers nog geen Champions League en dan krijg je hem hier niet zo vaak te zien. Tenzij je zowat alle matchen van La Liga volgt, maar ik zit zowat aan mijn maximum wat voetbal betreft. Yamal hadden we met z’n allen al met Barcelona bezig gezien. Onder andere op de Bosuil. Maar dat hij hier zo zou uitblinken, had ik niet durven denken.

Ik ben in 2005 naar het WK U-20 in Nederland geweest om twee jonge sensaties voor het eerst bezig te zien: Freddy Adu en Lionel Messi. Ze staken er allebei flink bovenuit, samen met de Nigeriaan Obi Mikel, maar de Amerikaan Adu heeft het in het topvoetbal niet gered. Messi was topschutter op dat WK en werd tot beste speler verkozen. Hij was inderdaad geweldig. Hij werd tijdens dat toernooi 18, niet 17 zoals Yamal. De Spanjaard blonk echter uit bij de grote jongens, niet tegen leeftijdsgenoten.

Ja, hij kan groter worden dan Messi. En ik besef dat dit een stoute uitspraak is. Maar er zijn geen garanties in het voetbal. Hij zou ook zomaar kunnen floppen. De komende jaren zullen we leren welke kop erop staat en of die even goed is als zijn voeten.

En nu me toch maar weer opladen voor de Jupiler League. De eerste speeldag ga ik me echter beperken tot tv-kijken.

 

Groet,

François

 

Share.

About Author

François Colin (1948) was achtereenvolgens rubriekleider voetbal en chef-sport van Het Nieuwsblad en senior writer van De Standaard. Na zijn pensioen in 2014 was hij tot 2021 columnist van SportVoetbalmagazine. Hij bracht verslag uit van twee Olympische Spelen, tien EK's en negen WK's voetbal en was aanwezig bij ruim driehonderd interlands van de Rode Duivels. Hij is auteur of co-auteur van een vijftiental boeken over de mooiste sport op aarde.

Leave A Reply