Er is al veel gezegd en geschreven over de BeNeLiga. De eerste oprispingen dateren al van 1996. Maar er lijkt altijd wel iets een doorbraak te blokkeren. In tijden van Super Leagues die opstaan, is de druk alsmaar groter om ook onze lage landen-competities hoger te stuwen. Hier een pragmatisch voorstel om meteen te starten.
Iets om naar uit te kijken
Elk jaar hetzelfde refrein. Aan het einde van de reguliere competitie in de Jupiler Pro League, klaagt de eerste in de stand over de halvering van de punten aan de start van de play-offs. Elk jaar ook heb je dezelfde discussies over het format met voor- en tegenstanders. Als supporter heb ik de matchen van play-off 1 nog nooit saai gevonden. Het bleef meestal spannend tot de laatste speeldag met leuke, open wedstrijden. (Toegegeven, als supporter van RSCA heb ik het vagevuur van play-off 2 nooit moeten ondergaan. Dus mijn beleving is tamelijk eenzijdig.) Kritiek op het play-off systeem is zeker mogelijk, maar er gaat ook spanning mee gepaard op het einde van de reguliere competitie en tijdens de play-offs zelf. Dus minstens op dat vlak kan je als supporter genieten. Daarom lijkt het misschien wel een uitgelezen om dat play-off systeem een fameuze boost te geven. Enter de BeNe-play-offs!
Wat als je nu de reguliere competitie binnen de landen zelf laat spelen en enkel de play-offs in BeNe-format. Dan krijg je op het einde van het seizoen nog een spectaculaire mini-competitie. Echt iets om naar uit te kijken. Tegelijkertijd laat je de nationale competities in hun waarde. Alle eerste klasse- en eredivisieclubs genieten mee van het systeem. Speel je Play-off 2 of 3, dans speel je ook BeNe-play-offs, tegen de ploegen die gelijkwaardig geklasseerd zijn. Iedereen wint dus een BeNe-ticket (behalve misschien de ploegen die degraderen).
Europese tickets
Belangrijk nadeel van een volledige BeNeliga is een warrige regeling rond Europese tickets en een vrees voor een verlies van Europese kansen over de twee landen verspreid. Dat is met BeNe-play-offs van de baan, want de Europese tickets worden verdeeld in de reguliere, nationale competitie. Wat met UEFA moet kunnen onderhandeld worden is een golden ticket voor de Champions League voor de winnaar van de BeNe-play-offs. Er zijn zeker argumenten om dat hard te maken.
De voetbalcompetities zijn te vatten in een piramide. In de nok zitten de elite-clubs. Haal je er lagen tussenuit, heb je geen piramide meer maar een misbaksel. Daarom geloof ik niet in het gesloten systeem van de Super League. Je moet de competities kunnen blijven voeden van onderuit of het wordt een steriele bedoening. Voetbal moet de NFL niet blind achterna hollen (al valt er altijd wel wat te leren). Ook de BeNe-initiatieven moeten niet vergeten van waar ze komen. Er mogen geen achterblijvers zijn.
In dit systeem zijn er geen achterblijvers die in een gedegradeerde competitie blijven steken, want iedereen doet mee.
Coherent en consistent
Er zijn natuurlijk nog heel wat details verder uit te denken, zodat alles coherent en consistent kan worden georganiseerd. Maar twee van de voornaamste tegenargumenten vallen al zeker weg: regeling Europese tickets blijft nationaal en in dit systeem zijn er geen achterblijvers die in een gedegradeerde competitie blijven steken, want iedereen doet mee.
Zo lijkt een jaarlijks rondje BeNe-play-offs veel leuker voor de fans… en dus potentieel lucratiever voor de clubs. Interessantere formules voor play-off abonnementen, een upgrade van televisie-deals, veel meer sportieve competitiviteit en dus verbetering van het voetbal in de lage landen, meer internationale interesse… You name it.
Last but not least. Dit is een pragmatische oplossing. Dit kan, met een beetje goede wil, volgend seizoen al van start. Groeit de BeNeLiga later uit tot een volwaardige competitie, so be it. Maar laten we er vooral aan beginnen. Genoeg gedraald. Na een kwarteeuw is het tijd voor wat BeNe-actie.
BeNeLiga? Waarom niet al beginnen met BeNe-play-offs? was originally published in FC Socrates on Medium, where people are continuing the conversation by highlighting and responding to this story.