Het is weinig waarschijnlijk dat Arthur Vermeeren zaterdagavond voor RB Leipzig debuteert. Hooguit zal hij op het veld van kampioen Bayer Leverkusen mogen invallen.
Als voetballer moet je op het juiste moment de juiste stappen zetten. Je hoefde echt geen grote kenner zijn om te voorspellen dat een overstap naar Arthur Vermeeren naar Atlético Madrid te hoog gegrepen zou zijn, ook al kreeg hij daar een contract tot midden 2030. Niet alleen omdat de middenvelder geen speler is waarop trainer Diego Simeone had aangedrongen, maar vooral omdat het op kracht gebaseerde voetbal van de Spaanse club absoluut niet bij Vermeeren past.
Van een definitieve transfer van Arthur Vermeeren is voorlopig geen sprake, ook al bedong Leipzig een aankoopoptie. Vermeeren wordt tot aan het einde van het seizoen verhuurd. Bij RB Leipzig krijgt hij nu een nieuwe kans om zijn grenzen af te tasten. Een geluk voor hem is dat de Duitse club, waar de huidige Oostenrijkse bondscoach Ralf Rangnick destijds een opleidingsmodel installeerde, volop de kaart van de jeugd trekt. Het gaat erom jonge spelers met een groot potentieel te kopen en die later eventueel te verkopen. Ook RB Leipzig groeide uit tot een club in import en export.
Maar dat betekent niet dat alle jonge talenten van de hand worden gedaan. De club toont bovendien het geduld hen te laten rijpen. De absolute exponent voor deze politiek is de Deense spits Yussuf Poulsen. Hij kwam in 2013 op zijn negentiende van de Deense tweedeklasser Lyngby BK naar het toen in derde klasse spelende Leipzig. Poulsen was snel en sterk, maar op technisch vlak gelimiteerd. Vandaag is de inmiddels 30-jarige Deen een atletische en tactisch sterke aanvaller die wonderwel past in het voetbal dat Leipzig –hoge pressing en snelle omschakeling – serveert. Het zijn trouwens nog steeds ervaren voetballers die het fundament vormen van RB Leipzig. Waarbij jonge spelers de kans krijgen zich te ontwikkelen. Zoals Loïs Openda of de Sloveen Benjamin Sesko. En op termijn allicht ook doelman Maarten Vandevoordt die nu nog op de bank zit.
EEN SLEUTELROL
Aan speelkansen zal het Arthur Vermeeren, die werd gehaald als vervanger dan de geblesseerde Oostenrijkse middenvelder Xaver Schlager, zeker niet ontbreken bij RB Leipzig, nog altijd door een troebel verleden de meest gehate club van Duitsland, al draaide het vorig seizoen voor een gemiddelde van 47.000 toeschouwers. Trainer Marco Rose, die in Leipzig werd geboren en de club sinds september 2022 leidt als opvolger van de ontslagen … Domenico Tedesco, werkt graag met jonge spelers. Rose, die eerder onder meer bij Borussia Dortmund werkte, wordt geprezen omwille van zijn rust en competentie en zag zijn medio 2025 aflopend contract onlangs verlengd worden tot midden 2026. Hij verstaat de kunst een ploeg steeds weer op te bouwen en werd de afgelopen twee seizoenen met Leipzig respectievelijk derde en vierde. Bovendien won de club in 2023 de beker, iets wat in 2022 onder Tedesco ook was gebeurd.
Kwaliteitsverlies is er nu wel door het vertrek van de Spaanse international Dani Olmo naar Barcelona terwijl het af te wachten valt of de Nederlandse international Xavi Simons na de mercato nog steeds in Leipzig voetbalt. Kansen genoeg voor Arthur Vermeeren dus, net zoals voor Antonio Nusa. Maar de vraag is of de Antwerpenaar het hoge tempo waarmee in de Bundesliga wordt gespeeld aankan. Dat maakt uiteindelijk het verschil: dat je je kwaliteiten kan blijven aanwenden als de snelheid van uitvoering een heek stuk de hoogte ingaat. In die zin is ook deze uitleenbeurt een nieuw risico. Maar kennelijk wel een berekend risico. Bij RB Leipzig zijn ze er ervan overtuigd dat Vermeeren in de toekomst een sleutelrol kan vervullen en van de kwaliteiten van de altijd nog maar 19-jarige middenvelder was ook Bayer Leverkusen overtuigd. En daar kan trainer Xabi Alonso, die zeggenschap heeft in alle transfers, zeker geen gebrek aan voetbalverstand worden aangewreven.