Onderzoek en ondersteuning voor voetballers met een beperking
De Vrije Universiteit Brussel wordt academische partner van Para Football, een internationale organisatie die zich inzet voor voetballers met een beperking. Dat kan gaan van voetballers die blind zijn, of doof, of die een been missen, tot voetballers die een mentale handicap hebben. De VUB wil deze mensen op alle niveaus van het spel ondersteunen door middel van wetenschappelijk onderzoek. De Faculteit Lichamelijke Opvoeding en Kinesitherapie hebben daartoe een overeenkomst getekend.
Decaan van de Faculteit Lichamelijke Opvoeding en Kinesitherapie Prof. Dr. Evert Zinzen: “De VUB streeft ernaar een inclusieve universiteit te zijn en ondersteunt alle initiatieven om dat te bereiken. Samenwerkingsverbanden als deze zullen dan ook zorgen voor meer bewustwording en op lange termijn voor wederzijdse versterking. We kijken ernaar uit om inzichten te delen, para-atleten naar topprestaties te begeleiden of mogelijkheden te openen voor sport-voor-iedereen initiatieven. Voetbal, de nummer één sport in België, zal de ideale context bieden om van onze faculteit een inclusieve sportfaculteit te maken!”
Door samen te werken, zullen VUB en Para Football verder onderzoek ontwikkelen om ervoor te zorgen dat voetbal een plaats is waar iedereen zich begrepen voelt, waar alle spelers ertoe doen en waar ze op gelijke voet met anderen voetbal kunnen spelen. De VUB zet zich in om haar studenten kansen te bieden en research partnerships aan te gaan in lijn met hun respectieve missies en doelstellingen. De VUB zal samenwerken met Para Football om de groei van voetbal voor personen met een handicap te faciliteren. Al meer dan 180 jaar bouwt de VUB mee aan een betere samenleving als innovatieve, vrij onderzoekende en kritisch denkende universiteit.
Prof. Dr. Veerle De Bosscher (VUB Sportbeleid & Management)
“We hebben binnen de Faculteit Lichamelijke Opvoeding en Kinesitherapie een traditie opgebouwd in onderzoek naar para-sportbeleid en de ontwikkeling van trajecten voor Paralympische atleten. Hoewel parasport groeit, is onderzoek op dit gebied nog steeds schaars en in veel landen worden investeringen in Paralympische sporten nog steeds onderschat.”
Para Football is een nieuwe wereldwijde stichting die samenwerkt met de belangrijkste stakeholders om inclusieve mogelijkheden in het voetbal te ontwikkelen voor personen met een handicap, en die nationale voetbalbonden ondersteunt om programma’s voor paravoetbal op te zetten. Para Football verenigt de internationale bonden die de verschillende soorten voetbal besturen en streeft ernaar dat ‘iedereen’ deel uitmaakt van het voetbal en dat mensen met een handicap de mogelijkheid krijgen om te kiezen hoe ze willen spelen en omgaan met de voetbalsport. Het is onze missie om ‘ervoor te zorgen dat mensen met een handicap op gelijke voet met anderen aan voetbal kunnen deelnemen’.
Freddy Farhat (Para Football Business Development Manager)
“Bij Para Football merkten we dat er heel weinig onderzoek is op het gebied van para-sporten en in het bijzonder voetbal. Als alumnus van de VUB is er geen betere universiteit om mee samen te werken en onderzoek te doen dat de ontwikkeling van zowel studenten als para-voetballers ten goede komt, samen met het verzekeren van een inclusieve toekomst voor para-voetbal in België en de wereld. Het engagement van de VUB voor een betere toekomst maakt me trots en het is dan ook een hele eer om deel uit te maken van het alumninetwerk”.
Sam Turner (Medeoprichter van Para Football)
“Para Football is meer dan alleen een wereldwijde stichting. We zijn een netwerk van vooruitstrevende en samenwerkende organisaties die de echte verandering in het voetbal stimuleren om het meer inclusief en toegankelijk te maken voor mensen met een beperking. Samenwerkingsverbanden zoals deze zorgen voor deskundige partners zoals de VUB en voor een toevloed van frisse geesten om het spel te ontwikkelen voor de toekomst. Met de VUB als partner zijn wij dan ook verheugd om samen te kunnen werken.”