dinsdag, april 30

Wat te onthouden van het weekeinde?

Pinterest LinkedIn Tumblr +

PLOEG VAN DE WEEK: Leicester City, dat bij Southampton de grootste uitzege (0-9) boekte in de geschiedenis van de hoogste Engelse klasse sinds 1888

SPELER VAN DE WEEK: goed gedrag en de mooiste goal van het weekeinde verdient een aanmoediging, dus wordt het Lamkel Zé

BELGIE

Het was geen goede week voor onze topclubs. Club Brugge en Racing Genk vielen door de mand in de Champions’ League en alleen AA Gent kon een puntje bemachtigen tegen Wolfsburg. Veel troost viel er niet te rapen dit weekeinde in eigen land. Van de vier Europese vertegenwoordigers sleepte alleen Racing Genk de volle buit binnen.

De topper tussen Club Brugge en Standard was een tegenvaller. Michel Preud’homme had zijn poppetjes heel slim neergezet, liet de thuisploeg de bal en sloeg Club met een paar scherpe counters om de oren. Bastien bracht de Luikenaars dan ook verdiend op voorsprong. Na de rust konden de Rouches het steeds minder goed belopen en vooral de wissel van de leeg gespeelde Obbi Oulare brak hen zuur op. Club kwam langszij (1-1), maar meer zat er niet in.

Racing Genk won als enige van de vier ‘Europeanen’, maar de zege tegen Cercle Brugge (1-0) was allerminst verdiend. De vereniging was de betere ploeg en miste de beste kansen. Cercle mag nog niet worden afgeschreven. Bernd Storck gaat misschien een nieuw mirakel verrichten. Niet alleen het eigen optreden gaf hoop. Waasland-Beveren blijft in het sukkelstraatje en het financieel geplaagde KV Oostende kent een flinke terugval. Ook afwachten wat de gevolgen zijn van het vertrek van Aspire (het geld uit Qatar) voor Eupen.

Dit was de speeldag van het matige voetbal. Alleen de tweede helft van STVV-AA Gent kon enigszins bekoren. Slag om slinger kansen aan beide kanten, maar vreemd genoeg bleef het 0-0.

Een nul over de hele lijn was het optreden van Anderlecht in Eupen. Na de vlotte zege tegen St.-Truiden werd gedacht dat Frankie Vercauteren de paars-witte trein weer op de rails had, maar daar bleef in de Oostkantons niets van over. Integendeel Anderlecht deed aan de NMBS denken. Doelman Van Crombrugghe was tegen zijn ex-club de beste Brusselaar en bezorgde zijn team een puntje (0-0).

Antwerp knoopte na een 2 op 9 weer aan met de overwinning: 3-1 tegen KV Kortrijk. Lamkel Zé was nog eens de grote man met een verbluffende goal. Nog hoopgevender is dat hij zichzelf weer helemaal onder controle heeft. Althans dat zegt hij zelf.

KV Mechelen won op de Freethiel en klimt naar de derde plaats. Is het op weg naar een plaats in Play-off 1?

EUROPA

*Liverpool blijft ongeslagen na een 2-1 zege in de topper tegen Tottenham (2-1). Kane scoorde al na 48 seconden en tweede doelman Paolo Gazzaniga verrichtte kleine mirakels, maar Salah bezorgde de Reds de zege met een strafschop. De Spurs, met Vertonghen op de bank, staat nu al achter Manchester United in de ranglijst.

De Red Devils speelden hun beste partij van het seizoen (wat niet zo moeilijk was) en wonnen bij Norwich (1-3), ondanks sterk keeperswerk van Tim Krul die twee strafschoppen stopte. De terugkeer van Anthony Martial maakte het verschil. Zonder de Fransman behaalde Man U 23 % van de punten, met hem ruim 70 %.

Manchester City won probleemloos van Aston Villa (3-0). De Bruyne scoorde, maar de grote uitblinker was Raheem Sterling.

Het jonge Chelsea blijft aangenaam verrassen en won nu ook bij Burnley (2-4). De Amerikaan Pulisic maakte een hattrick. 

Arsenal verspeelde een 2-0 voorsprong tegen Crystal Palace (2-2), maar dat mocht niet klagen over de VAR. Unai Emery stapelt met het puntenverlies de problemen op. Bij de wissel van aanvoerder Granit Xhaka jutte de Zwitser het publiek op tegen zijn coach. Wordt vervolgd.

Bij Leicester City tekenden Perez en Vardy voor een hattrick. Youri Tielemans zette de 0-2 op het bord.

*In Spanje werd de Clasico tussen Barcelona en Real Madrid uitgesteld vanwege de politieke situatie. Granada, vorig seizoen tweede in de Segunda Division, maakte daar handig gebruik van om de koppositie over te nemen na winst in de derby tegen Real Betis (1-0).

*Juventus liep zonder Cristiano Ronaldo, die rust kreeg, voor de tweede keer dit seizoen averij op: 1-1 bij Lecce. Inter kon daar echter niet van profiteren. Het moest zich in eigen huis tegen Parma tevreden stellen met de 2-2 eindstand die Romelu Lukaku op het bord zette.

Napoli geraakte ook al niet voorbij SPAL (1-1) en het resultaat van de speeldag was de 7-1 van het Atalanta van Timothy Castagne en invaller Ruslan Malinovskyi tegen Udinese, dat in de acht vorige competitieduels slechts zes goals had geslikt. Muriel scoorde drie keer en de 7-1 was van de 17-jarige debutant Amad Traoré.

*PSG bleek ook veel te sterk voor Olympique Marseille (4-0) en leidt ondanks twee nederlagen met acht punten voorsprong op het verrassende FC Nantes.

*Borussia Mönchengladbach komt weer op kop in de Bundesliga na winst tegen Eintracht Frankfurt (4-2). Wolfsburg geraakte niet voorbij Augsburg (0-0). Net als Borussia Dortmund, dat slechts één van zijn vijf laatste partijen won, bij Schalke 04 en mocht daar alleen maar blij mee zijn. Freiburg, de verrassende nummer drie, blijft bovenin meedraaien na een 2-1 zege tegen RB Leizpig.

Bayern München haalde het tegen Union Berlijn (2-1) met alweer een goal van Robert Lewandowski. De Pool scoorde dit seizoen in elke wedstrijd in de Bundesliga, de Duitse beker en de Champion’s League. In de competitie staat de teller op dertien, in totaal op negentien.

*In Portugal is het weer business as usual. Benfica en FC Porto leiden na de overtuigende winst van deze laatste club tegen het verrassende Famalicao (3-0).

*Ajax vernederde Feyenoord in de Klassieker. De 4-0 stond al voor de rust op het bord. Het werd een dubbele zege, want PSV kreeg in Eindhoven billenkoek van AZ (0-4).

Share.

About Author

François Colin (1948) was achtereenvolgens rubriekleider voetbal en chef-sport van Het Nieuwsblad en senior writer van De Standaard. Na zijn pensioen in 2014 was hij tot 2021 columnist van SportVoetbalmagazine. Hij bracht verslag uit van twee Olympische Spelen, tien EK's en negen WK's voetbal en was aanwezig bij ruim driehonderd interlands van de Rode Duivels. Hij is auteur of co-auteur van een vijftiental boeken over de mooiste sport op aarde.

1 reactie

  1. Pingback: บับเบิ้ล

Leave A Reply