Anderlecht-Club Brugge wordt zondagavond zonder bezoekende supporters gespeeld. Het wijze besluit van de burgemeester van de Brusselse randgemeente wordt niet langer aangevochten voor de Raad van State. Hopelijk is het ook het startsein voor een aantal maatregelen om het geweld in en rond de stadions definitief aan te pakken.
Niet alleen de fans van Club Brugge protesteerden tegen de maatregel van burgemeester Fabrice Cumps, zelfs minister van Binnenlandse Zaken Verlinden was het oneens. Je houdt het niet voor mogelijk. Twee weken na de bloederige toestanden op weg naar het Heizelstadion voor de bekerfinale tussen Anderlecht en Club Brugge en veertig jaar (min elf dagen) na het Heizeldrama zou het onverantwoord zijn om risico’s te nemen.
‘Competitievervalsing’, werd hier en daar al geroepen. Een belachelijk argument in een competitie waarin de punten worden gehalveerd. Bovendien is de openbare orde veel belangrijker dan een voetbalcompetitie. Laat dus niemand het argument van competitievervalsing gebruiken als Club averij zou oplopen in het Astridpark. De kans is niet alleen bijzonder klein, maar het is hoe dan ook onterecht. Nog nooit hebben supporters een doelpunt gemaakt en indien het zou gebeuren, zou het afgekeurd worden.
Ja, ik weet ook wel dat de fans een team kunnen helpen. Ook al zijn ze overduidelijk in de minderheid. Club Brugge (club en supporters) zijn er echter samen verantwoordelijk voor dat de spelers er zondag alleen voor staan. En het eeuwige argument dat de goeden moeten opdraaien voor het wangedrag van een minderheid is van een ondraaglijke lichtheid. De fans zijn een belangrijk deel van een club en het is maar normaal dat hun gedrag gevolgen kan hebben voor de club.
Natuurlijk weten clubs wie de rotte appels zijn in hun aanhang. En uiteraard moeten zij de gevolgen dragen als de achterban zich misdraagt. Wie anders? De maatschappij? In dat geval is de dag dichtbij dat clubs gaan betalen voor de ordehandhaving of dat wedstrijden gewoon verboden gaan worden. Niet iedereen is een voetballiefhebber, maar iedereen moet meebetalen voor de onveiligheid rond de stadions.
Klassieker
Het is overigens helemaal niet zo uitzonderlijk dat uitsupporters worden verboden. ‘In Nederland besloten de oud-burgemeester Job Cohen van Amsterdam en Ahmed Aboutaleb van Rotterdam al in 2009, samen met de KNVB, om tijdelijk geen uitsupporters meer toe te laten bij wedstrijden tussen Ajax en Feyenoord’, aldus onze collega Henk Mees. ‘De tijdelijke maatregel zou na twee jaar geëvalueerd worden, maar sindsdien is de regeling telkens verlengd.’
Zo’n besluit geldt bij onze noorderburen overigens niet alleen voor de Klassieker. ‘Incidenteel wordt de maatregel ook toegepast bij andere wedstrijden. Onder andere bij matchen tussen NAC en Willem II en bij ADO Den Haag’, weet Mees. ‘PSV heeft dit seizoen zelf besloten om geen supporters mee te nemen naar twee wedstrijden tegen Ajax, voor de competitie en voor de Supercup.’
Kwaal
Bijna veertig jaar na het Heizeldrama komen er mogelijk eindelijk nieuwe maatregelen om de veiligheid rond voetbalwedstrijden te verhogen. De Pro League vraagt terecht om meer bevoegdheden voor de stewards, maar het is zeer twijfelachtig of dit veel gaat veranderen. Deze mensen krijgen een fooi voor hun aanwezigheid en hebben nauwelijks bevoegdheden (bijvoorbeeld om te fouilleren). Zij kennen de hooligans, maar dat geldt ook omgekeerd en ze gaan have en goed niet riskeren om geweldplegers aan te pakken.
Pro League en overheid moeten hun verantwoordelijkheid nemen. De beslissing van burgemeester Cumps is een stap in de goede richting. De goede fans, die thuis moeten blijven, gaan zich op deze manier hopelijk keren tegen de onverlaten die het hen onmogelijk maken om hun team buitenshuis te ondersteunen. Hopelijk eisen ze van het bestuur van hun club dat de geweldplegers de toegang verboden wordt. Als dat nog niet helpt, moeten er regels komen om de clubs, in uitzonderlijke omstandigheden, punten te ontnemen. Zoals in Frankrijk al het geval is. Supportersverenigingen voelen zich onderdeel van hun club (‘we are Anderlecht’, bijvoorbeeld) en het is dan helemaal geen gek idee dat hun gedrag consequenties heeft. Alle middelen moeten goed zijn om de kwaal van het hooliganisme de wereld uit te helpen.