woensdag, januari 8

Croonen moet zich schamen

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Peter Croonen mag stilaan de titel van (mogelijke) doodgraver van het Belgisch voetbal opeisen. De voorzitter van Racing Genk is alleen bekommerd om de topclubs en heeft lak aan het lot van alle andere ploegen. Hij wil naar een topklasse met veertien om de door de supporters gehate play-offs intact te houden. Een ingreep die de toekomst van alweer twee clubs op de helling zou zetten.

Croonen presenteerde eerder al in De Standaard zijn voorstel voor de hervorming van de competitie en deed dit bij VTM nog eens over vanuit het oefenkamp in Spanje. Racing Genk is (eindelijk) gevonden voor een inkrimping van de kalender. België is het enige beschaafde voetballand met een competitie met veertig speeldagen.

Tot daar het goede nieuws. Om dit doel te bereiken wil de voorzitter van Racing Genk echter twee clubs opofferen. Hij pleit voor een competitie in de hoogste klasse met veertien clubs en Play-off 1 met, zoals nu, zes clubs. Er zouden dus weer twee clubs uit de hoogste klasse verbannen en veroordeeld worden tot een doodstrijd in 1B. Dat vorig jaar KV Oostende failliet ging en Deinze, twee ploegen uit 1B (tweede klasse), vorige maand dat jammerlijke voorbeeld volgde, zal Croonen worst wezen. ‘Het is minder goed voor twee clubs maar goed voor het Belgisch voetbal’, onderstreepte hij.

Wat er goed aan dit voorstel is voor het Belgisch voetbal is niet duidelijk. Ja, onze topclubs krijgen een minder beladen kalender en dat geeft hen meer kansen om het in Europa ver te schoppen. Maar dat doel kan even gemakkelijk bereikt worden op een andere manier. Het simpelste is een competitie zonder play-offs, zoals in alle landen die hoger op de Uefa Ranking staan dan België. Zelfs met twee bijkomende stijgers zouden met achttien ploegen slechts 34 wedstrijden gespeeld worden. Twee minder dan in het voorstel van Croonen (26+10). Een reguliere competitie met zestien (zoals nu) zou zelfs maar dertig speelweken tellen.

Croonen wil echter onder geen beding van een competitie zonder play-offs weten. Want ‘dat betekent meer topwedstrijden’. Juist, en dus een zwaardere belasting van de spelers (op het moment dat het echt menens wordt in de Europese bekers) waar hij dus dringend vanaf wil.

Het eerbare doel (minder wedstrijden) kan echter ook bereikt worden met play-offs en zonder extra degradanten: zestien ploegen en play-offs met vier in plaats van zes. Zoals het tijdens corona even was. Daar is egoïst Croonen, de man die alleen aan het belang van het Belgisch voetbal denkt, echter geen voorstander van. Het verhoogt immers de kans dat zijn club naast Play-off 1 valt. Terwijl een play-off met vier alleen maar echte topmatchen zou opleveren. De nummers 5 en 6 van de reguliere competitie komen er in de nacompetitie immers zelden nog aan te pas.

Knettergek

Het Belgisch voetbal kan de voorzitter van Racing Genk geen zak schelen. Hij rijdt voor de topclubs. Lees: Racing Genk. Om zijn voorstel te realiseren en de kleinere clubs over de streep te trekken, wil hij zelfs een prijs betalen: de afschaffing van de halvering van de punten bij de start van de play-offs. Om je een breuk te lachen, als het niet zo triestig was. De volstrekt oneerlijke halvering van de punten is alleen een zorg van de teams die play-off 1 en 2 spelen. In de play-down worden de punten niet gehalveerd.

De kans dat Croonen zijn zin krijgt, is gelukkig minuscuul klein. De echte topclubs (Club Brugge, Anderlecht) zijn geen echte voorstander van een hoogste reeks met veertien en de mindere goden zouden knettergek moeten zijn om met het voorstel in te stemmen. In een competitie met veertien spelen de helft van de teams het hele seizoen met doodsangsten. Degradatie staat immers gelijk met financiële rampspoed. In tweede klasse valt nauwelijks te overleven.

Als Croonen echt zou geven om ons voetbal zou hij het opnemen voor een betere verdeling van de tv-rechten, de belangrijkste inkomstenbron van de kleinere clubs. Maar dat zou betekenen dat de grote jongens inleveren en dat is ondenkbaar. Club Brugge wil zelfs een nog groter stuk van de koek.

Barometer

Het wordt de hoogste tijd dat eens grondig wordt nagedacht over wat echt goed is voor ons voetbal. En niet alleen door clubleiders die alleen aan hun geliefde kleuren denken.

Hier en daar gaan in die context stemmen op om tweede klasse te schrappen en te opteren voor een gesloten topklasse. Puur mathematisch valt er wat te zeggen voor een competitie naar Amerikaans model, maar het is simpelweg verboden door Uefa. En maar terecht ook. Welk argument houd je anders over om een gesloten Europese competitie tegen te houden?

Neen, tweede klasse is de barometer van het nationale voetbal. Als daar elk jaar een club onderuitgaat, zit je met een gigantisch probleem. En dan hebben we het niet eens over het verdriet van enkele duizenden voetballiefhebbers. Het verschil in inkomsten tussen 1A en 1B moet beter in evenwicht worden gebracht. Dat betekent meer tv-geld voor de teams van 1B. Dat kan simpelweg gerealiseerd worden door het tv-geld van de landskampioen over tweede klasse te verdelen. De kampioen mag immers naar het Europese kampioenenbal en is sowieso verzekerd van bijna vijftig miljoen euro. De jackpot dus en dat moet volstaan.

 

 

 

 

 

Share.

About Author

François Colin (1948) was achtereenvolgens rubriekleider voetbal en chef-sport van Het Nieuwsblad en senior writer van De Standaard. Na zijn pensioen in 2014 was hij tot 2021 columnist van SportVoetbalmagazine. Hij bracht verslag uit van twee Olympische Spelen, tien EK's en negen WK's voetbal en was aanwezig bij ruim driehonderd interlands van de Rode Duivels. Hij is auteur of co-auteur van een vijftiental boeken over de mooiste sport op aarde.

Leave A Reply