PLOEG VAN DE WEEK: Club Brugge, dat bijna zeker is van de volgende fase van de Champions League en dit weekeinde ook de (fletse) topper tegen leider Racing Genk won
SPELER VAN DE WEEK: Franjo Ivanovic, die donderdag beide goals maakte tegen Nice (2-0) en zondag Union met een hattrick de winst bezorgde tegen Westerlo (3-1)
BELGIE
Club Brugge nadert leider Racing Genk tot op één punt na een ontgoochelende topper. De twee best voetballende teams van het land bakten er niet al te veel van. Vooral Genk was onherkenbaar. De slappe strafschop van Tolu, gestopt door Mignolet, moet zowat het enige schot tussen de palen zijn geweest. Club verdiende de zege dan ook ten volle en wordt zo stilaan meer dan ooit de grote favoriet voor een nieuwe landstitel.
STVV gaf Anderlecht de zege bijna cadeau: de 0-2 kwam er na een strafschop uit Comedy Capers. Antwerp moest vrijdag alweer tevreden zijn met puntenverlies: 1-1 bij KV Mechelen. Ook Gent kon niet winnen. Cercle Brugge pakte een punt in de Planet Group arena (1-1 met de afscheidstreffer van Denkey). Het gevolg is dat Genk, Club Brugge, Anderlecht, Antwerp, Gent en Union de top-zes vormen. Een verrassing kan je dat niet noemen.
Verdiend loon
Zoals verwacht maakte de WK-loting duidelijk dat de WK-voorronde een simpele ochtendwandeling moet worden. Met twaalf reekshoofden blijft er niet veel serieuze concurrentie over. Wales, Noord-Macedonië, Kazachstan en Liechtenstein zijn hapklare brokken. Financieel niet zo interessant, maar het grote geld valt op het WK te verdienen. Dat CEO Peter Willems eraan denkt de kwalificatiematchen in de provincies af te werken, is geen verkeerd idee. Zeker niet als je Union donderdag zag ploeteren op de Heizel-akker.
Dat Willems na de loting in Zürich het woord voerde, was op zijn minst vreemd. Terwijl alle serieuze voetballanden hun bondscoach naar Zwitserland hadden gestuurd, mocht Domenico Tedesco zelfs geen commentaar geven bij de loting. Niet dat we daar veel aan gemist hebben, maar dit is toch gewoon aberrant. Hij is immers nog altijd bondscoach.
Het is wachten op zijn evaluatie voor Tedesco zijn mond mag opendoen. Een beetje coach die zichzelf respecteert, houdt het dan voor bekeken. Wat kon Tedesco fout doen door te zeggen dat je Kazachstan en Noord-Macedonië (de killers van Italië in aanloop naar het vorige WK) uit en vooral Wales niet mag onderschatten? Meer zou hij niet gezegd hebben. Maar er zouden uiteraard vragen gesteld zijn over zijn situatie en dat wil de bond niet.
Neen, Willems heeft alleen de indruk bevestigd dat de uitkomst van de evaluatie al vaststaat: Tedesco zal de Rode Duivels volgend jaar niet meer leiden. Terecht. Deze week werd nog maar eens bewezen dat hij zich op alle vlakken vergist heeft. Door de Nations League als een voorbereiding te benaderen was de kans heel klein dat de Duivels in een groep met vier in plaats van vijf teams zouden terechtkomen. Als straf moeten ze twee keer tegen Liechtenstein aantreden. Verdiend loon.
Tedesco is er ook verantwoordelijk voor dat België op de Fifa Ranking naar plaats 8 is gezakt. Nog een paar plaatsen naar beneden en je bent geen reekshoofd meer. Wat betekent dat je bij elke loting gegarandeerd één topland voor de kiezen krijgt.
Ook de Europese clubcompetities onderstreepten het falen van de bondscoach. Onze clubs behaalden, voor het eerst in 35 jaar, het maximum op een Europese speeldag. Laten we daar niet te veel conclusies uit trekken met tegenstanders als Backa Topola en Olimpija Ljubljana. Maar dat Club Brugge zich zo goed als zeker plaatst voor de volgende fase van de Champions League kan je niet negeren. Brandon Mechele en Hans Vanaken bewijzen andermaal dat zij niet moeten onderdoen voor jongens als, ik noem maar wat namen, Faes, Theate, Debast (die tegen Club op de bank bleef bij Sporting), Engels, Vermeeren en Mangala, om Bassette (allemaal jongens die in de jongste interland op het veld stonden) niet te noemen. Neen, die evaluatie kan niet meer zijn een C4’tje op een A4’tje.
Aalmoes
In De Standaard (steeds meer de sportkrant voor wie de sport echt wil volgen) een interview met Lorin Parys, de CEO van de Pro League, over het faillissement van Deinze. Helaas lang niet het eerste in 1B. Als oplossing wordt naar Nederland verwezen. Volgens Parys (en de sterke man van Lierse) bestaat er bij onze noorderburen een gesloten competitie. Daar willen zij ook naartoe, maar de wetgeving maakt dat zo goed als onmogelijk.
Hoe kan je zaken oplossen als je niet weet waar het over gaat? De KeukenKampioenDivisie is helemaal geen gesloten competitie. Even onze Nederland-specialist Henk Mees geraadpleegd. ‘Officieel is het géén gesloten competitie. Degradatie kan echter alleen indien de amateurkampioen wil promoveren en voldoet aan een aantal voorwaarden’, aldus Henk. Net als bij ons dus. Alleen zijn de amateurclubs van boven de Moerdijk slim genoeg om niet te promoveren. Met als gevolg dat er in zowat dertig jaar maar twee clubs ‘sportief’ gedegradeerd zijn uit de KKD.
De KKD was overigens ooit een gesloten competitie, maar Uefa heeft dat verboden. Je kan niet tegen een Europese Superleague (gesloten competitie) zijn en voor een gesloten competitie in eigen land. Neen, dit is niet de oplossing voor 1B. Een hele stap voorwaarts zou een billijkere verdeling van de tv-rechten zijn. Clubs uit onze tweede klasse krijgen slechts een aalmoes uit de tv-pot.
EUROPA
Niet alleen in België ook in de rest van West-Europa was het geen goed weekeinde voor de koploper. In Engeland maakte Liverpool met tien man op Anfield twee keer een achterstand goed tegen Fulham maar kwam niet verder dan 2-2. Het Bayern München van Vincent Kompany leed zijn eerste competitienederlaag tegen het bescheiden Mainz (2-1). Real Madrid, de virtuele leider in La Liga, boog bij Rayo Vallecano een 2-0 achterstand om in een 2-3 voorsprong, maar moest finaal tevreden zijn met een gelijkspel (3-3). In Nederland leed PSV zijn tweede nederlaag in de competitie: 1-0 in Heerenveen, in de heenmatch werd het nog 8-0 voor het team uit Eindhoven.
In Italië pakte koploper Atalanta wel de volle buit: 0-1 in Cagliari. Net als PSG in Frankrijk: 3-1 tegen Lyon.
*Liverpool was snel over de ontgoocheling heen. Arsenal geraakte in het Emirates Stadium niet voorbij Everton (0-0) en Manchester City ging nog maar eens onderuit. De derby tegen United was een saaie bedoening, maar het slot was sensationeel. Vlak voor affluiten (De Bruyne en Doku waren al gewisseld) maakte United gelijk van op de stip en in de toegevoegde tijd zette Amad Dialla met een echte beauty alles op zijn kop: de 1-2 wordt een ernstige kandidaat voor doelpunt van het jaar. Chelsea zou nu de grootste concurrent voor Liverpool kunnen worden na de zege tegen Brentford (2-1). De Blues volgen op twee punten van de Reds, maar hebben een match meer gespeeld.
*Napoli volgt in de Serie A op twee punten van Atalanta na winst tegen Udinese: 1-3 met de 1-1 voor Lukaku.
*In Spanje verloor Barcelona in eigen huis van degradatiekandidaat Leganes (0-1) en wordt bijgebeend door Atletico Madrid (1-0 tegen Getafe). De jongens van Diego Simeone hebben een match minder gespeeld. Net als Real Madrid, dat op één punt van Barça en Atletico volgt.