Nafi Thiam heeft, zoals verwacht, naast de prijzen gegrepen bij de verkiezing in Monaco van de internationale atleten van het afgelopen jaar. Laureaat in haar categorie is de Oekraïense Yaroslava Mahuchick. Baanatlete van 2024 is de Amerikaanse hordenloopster Sydney Mc Laughlin-Levrone, meest verdienstelijke baanatleet is Letsile Tebogo, uit Botswana. Tebogo , olympisch kampioen op de 200 meter, is volgens World Athletics ook de algemene nummer één. Bij de vrouwen ging die trofee naar Sifan Hassan. Andere laureaten zijn Mondo Duplantis en olympisch marathonkampioen Tamirat Tola, uit Ethiopië.
Zonnig, zo’n 12 graden, windstil en geen spatje neerslag alsof de verwoestende regenbom van vier weken geleden maar een nare droom was. Valencia, de zelfverklaarde Ciudad del Running, kon zich bij zijn jaarlijkse, almaar groeiende marathon geen betere omstandigheden wensen. Aanleiding genoeg voor een reeks topprestaties. Met de Keniaan Sabastian Sawe, een debutant op de marathon, als hoofdfiguur. In het besef dat de marathon pas na zo’n 32 kilometer echt begint, hield hij zich schuil in een kopgroep tot die als naar gewoonte na anderhalf uur begon uit te dunnen. Toen de vaart er even uit ging telde Sawe plots enkele meters voorsprong. En waagde hij het brutaal te versnellen. De volgende 5 kilometer legde hij af in 14.08 (ongeveer 1.58.45 tempo). Niemand die nog maar een metertje op hem inliep, integendeel. Hij finishte in 2.02.05, de snelste tijd van het jaar en goed voor een vijfde plaats op de wereldranglijst all time. Sabastian Sawe is 29. Ruim een jaar geleden werd hij in Riga wereldkampioen op de halve marathon.
Valencia heeft nu Berlijn bijgebeend in de rangschikking van snelste marathonparcoursen, met elk twee plaatsen bij de eerste vijf. Op één staat Chicago, uiteraard dank zij de wereldrecordhouder, Kelvin Kiptum, eveneens een Keniaan. Sawe en Kiptum vertonen nog meer overeenkomsten. Ook Kiptum maakte in Valencia zijn debuut, en nog wel met een debutanten-wereldrecord, 2.01.53. Tien maanden later werd hij algemeen wereldrecordhouder (2.00.31, in Chicago dus). Begin dit jaar kwam hij bij een auto-ongeval in Kenia om het leven. Valencia illustreerde nogmaals de stormachtige ontwikkeling op de lange afstand. Niet minder dan vierentwintig lopers, uit veertien landen, finishten in minder dan 2.08, dat is ongezien. Veertig jaar geleden bedroeg het wereldrecord nog 2.08.05.
De vrouwenwedstrijd in Valencia werd met overwicht gewonnen door de Ethiopische Alemu Megertu, de nummer acht op de wereldranglijst van het jaar, in 2.16.49, een kwart minuut meer dan haar persoonlijk record. Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden had zich onder de 35.000 deelnemers moeten bevinden maar de coalitie-besprekingen hielden haar in eigen land. Ach, Rotterdam en Londen, in april, zijn ook mooie marathons.