maandag, december 30

Wat te onthouden van het weekeinde? De rijken hebben nooit genoeg

Pinterest LinkedIn Tumblr +

PLOEG VAN DE WEEK: KV Kortrijk, dat leider Genk na zeven overwinningen op rij onderuithaalde

SPELER VAN DE WEEK: in eigen land Nacho Ferri met twee goals tegen Genk; internationaal doelman Paulo Gazzaniga (Girona) die drie penalty’s stopte

BELGIE

Het was een goede week voor de Belgische coëfficiënt, maar een slechte week voor het imago van ons voetbal. Op het veld viel het dus aardig mee. Club Brugge deed in Oostenrijk tegen Sturm Graz wat het moest doen: winnen, maar niet veel meer. Hoe dan ook, drie punten volstaan om nog een tijdje de illusie (?) op te houden dat de tweede ronde kan worden bereikt, zoals twee seizoenen terug onder Carl Hoefkens. Een opdracht die overigens een stuk makkelijker is geworden, omdat er nu 24 in plaats van 16 ploegen doorgaan.

Anderlecht zorgde voor hét resultaat van de week door te winnen bij Real Sociedad. Met dank aan de Basken, die Zubimendi op de bank lieten en Oyarzabal pas een kwartier voor tijd inbrachten. Ook Cercle Brugge baarde opzien met 6-2 winst tegen het Zwitserse Sankt Gallen. Union geraakte niet voorbij het Noorse Bodo Glimt en AA Gent was zoals verwacht kansloos tegen de tweede keus van Stamford Bridge.

Na de ontspoorde Antwerpse derby van vorige week waren het de fans van die andere paars-witte club die het al te bont maakten in San Sebastian. En dan vergeten we nog de foute groet van een Club-supporter en het Gentse zitje dat door West-Londen vloog.

Puntenaftrek

De Beerschot-supporters mogen drie uitwedstrijden van hun club in de competitie niet bijwonen (een milde sanctie), maar wat hun Brusselse kleurgenoten in Baskenland uitvraten, is eigenlijk kwalijker. Als je team weggespeeld wordt op de Bosuil valt enige frustratie nog enigszins te begrijpen, maar als je ploeg zijn beste resultaat in jaren neerzet moet je alleen met open mond staan juichen.

Toch hadden de Brusselse supporters het lef om actie te voeren bij het begin van de zogenaamde Clasico door de eerste twaalf minuten buiten het stadion te blijven. ‘De aanwezigheid van de twaalfde man is, thuis of uit, een niet-onderhandelbare voorwaarde voor de organisatie van een voetbalwedstrijd’, vonden ze. Neen ‘heren’, dat je je als supporter niet als een malloot gedraagt, is een niet-onderhandelbare voorwaarde voor de organisatie van een voetbalwedstrijd.

Het was overigens zaterdag ook ellende troef in ’t Soete Waeslant. Bij de Waaslandse derby tegen Lokeren gingen Beverse thuissupporters de politie te lijf. Verscheidene agenten geraakten gewond.

Ik blijf pleiten voor puntenaftrek bij wangedrag van supporters, zoals in Frankrijk. Het is de enige manier om de clubs aan te zetten om er echt alles aan te doen om de foute fans buiten de poorten te houden. En de enige manier om de echte supporters ertoe te bewegen om de jongens (ik denk niet dat er meisjes bij zijn) die de boel verpesten sociaal uit te sluiten.

Op de fles

En er was nog meer slecht nieuws rond onze velden. SK Deinze wordt wellicht de vijfde profclub in vijf jaar die op de fles gaat. En dit is geen club met een verleden, zoals Beerschot, Lokeren, Beveren, Lierse of Waregem, die via fusies overleefden. Echt verbazen kan het niet. Het was de zoveelste ploeg die in handen viel van een buitenlandse eigenaar en dat loopt vaak slecht af.

Het is ook niet helemaal onlogisch als je ziet dat Deinze voor vorig seizoen 530.000 euro aan tv-rechten zal opstrijken. Dat is de belangrijkste inkomstenbron in het Belgische voetbal. Francs Borains krijgt zelfs maar 250.000 euro (en op de koop toe Georges-Louis Bouchez als voorzitter).

Wat een verschil met Club Brugge, dat op 11,9 miljoen euro kan rekenen. Voor voorzitter Bart Verhaeghe is het echter niet genoeg. Hij wil meer en dreigt ermee de rechten van Club apart te verkopen. Blauw-zwart krijgt echter vier keer meer dan de laatste in de stand, RWDM: 2,9 miljoen. In de Premier League was het verschil 1,4: kampioen Manchester City 140 miljoen euro en Sheffield United, als laatste, 100 miljoen.

Maar zoals in het gewone leven lijken de rijken ook in het voetbal nooit genoeg te hebben. Club Brugge zal aan de Champions League tussen 40 en 50 miljoen euro overhouden. Dat is pas een beloning voor de kampioen, die eigenlijk geen nationale tv-rechten hoeft te krijgen.

Die oneerlijke verdeling van de tv-rechten is een van de redenen voor het faillissement van clubs als SK Deinze en voor het feit dat driekwart van onze profclubs zich in een uitzichtloze situatie in de armen van buitenlanders hebben gestort.

Club Brugge moet alleen klagen als het daar reden toe heeft. In het stadiondossier bijvoorbeeld. Het is godgeklaagd dat een handvol buren de komst van een modern en veilig stadion blijven tegenhouden. Jan Breydel staat er al van in de jaren ’70. Wie in de buurt van een stadion gaat wonen, weet dat er geregeld gevoetbald zal worden en moet daar mee kunnen leven. Net als mensen die hun intrek nemen in de buurt van een luchthaven.

Oude adel

Goed nieuws was er gelukkig ook. De protesterende Anderlecht-fans misten door hun dwaas protest het eerste doelpunt van hun team tegen Standard en bij hun intrede in het stadion werden ze flink uitgejouwd door de paars-witte aanhang met hersenen. Sporting won de Clasico (van de oude adel) overigens vrij gemakkelijk (3-0).

Een opsteker na een 4 op 15 en er is eigenlijk geen enkele reden om David Hubert niet te laten verder werken. Anderlecht speelt beter voetbal dan onder Riemer en het alternatief lijkt een onbekende naam die niet weet voor welk voetbal het Astridpark staat en het Belgisch voetbal niet kent. Als opvolger van Riemer wordt Vladimir Ivic genoemd. Een iconische familienaam, maar de voornaam valt tegen. Zijn laatste club was het Russische Krasnodar. Ja, echt absolute top.

Antwerp is de toch wel verrassende tweede in de stand na de riante winst tegen Cercle Brugge (3-0), dat helaas niet iedere keer tegen Sankt Gallen mag spelen. De Great Old brengt lekkerder voetbal dan vorig seizoen onder de door scorebordjournalisten zwaar overroepen Mark van Bommel en dat is een prestatie als je ziet wie er allemaal vertrokken is op de Bosuil.

Rood-wit telt, na een twaalf op twaalf, nog slechts drie punten achterstand op Racing Genk. De Limburgers verloren, na zeven overwinningen op rij, verrassend in Kortrijk (2-1). Hoewel, verrassend? Vorige week werd op eigen veld met veel meer geluk dan wijsheid van KV Mechelen gewonnen.

AA Gent deelt de derde plaats met Anderlecht. De Buffalo’s kwamen op het kutgrasveld, sorry kunstgrasveld, van St.-Truiden niet verder dan een gelijkspel (1-1). STVV verloor dus nog niet onder Felice Mazzu. Club Brugge telt nog steeds zeven punten achterstand op Genk. Het kon dankzij doelpuntenmaker Mechele en doelman Mignolet tegen Union een nieuwe thuisnederlaag voorkomen (1-1). En Beerschot pakte net niet zijn eerste zege. Westerlo kon in de slotfase nog een puntje in het Kuipje houden (2-2). Dender blijft verbazen en haalde het nu ook van Charleroi (1-0).

EUROPA

*Barcelona haalde het bij Alaves dankzij een hattrick van Lewandowski in de eerste helft (0-3). Real Madrid klopte Villarreal (2-0). Athletic Bilbao liet drie strafschoppen onbenut bij Girona en werd in minuut 99 geklopt door … een strafschop.

*Manchester City had een doelpunt van Doku nodig om Fulham af te houden (3-2). Liverpool won met het kleinste verschil bij Crystal Palace (0-1). Arsenal kon pas toen Trossard inviel afstand nemen van Southampton (3-1).

*Bayer Leverkusen verkwanselde tegen bodemploeg Holstein Kiel een 2-0 voorsprong (2-2). Borussia Dortmund ging onderuit bij Union Berlin (2-1). Openda maakte het enige doelpunt in Heidenheim: 0-1 voor Leipzig, dat naast Bayern München komt. De ploeg van Vincent Kompany blijft dankzij het doelsaldo leider, ook al gaf het in de toegevoegde tijd de zege weg bij Eintracht Frankfurt (3-3).

*Napoli blijft leider in de Serie A. Het stuurde Como met lege handen naar het noorden terug (3-1). Lukaku zette een strafschop om en leverde twee assists af. Niet slecht voor een spits zonder vorm. Inter rekende af met Torino (3-2).

 

 

Share.

About Author

François Colin (1948) was achtereenvolgens rubriekleider voetbal en chef-sport van Het Nieuwsblad en senior writer van De Standaard. Na zijn pensioen in 2014 was hij tot 2021 columnist van SportVoetbalmagazine. Hij bracht verslag uit van twee Olympische Spelen, tien EK's en negen WK's voetbal en was aanwezig bij ruim driehonderd interlands van de Rode Duivels. Hij is auteur of co-auteur van een vijftiental boeken over de mooiste sport op aarde.

Leave A Reply