donderdag, september 19

Wat te onthouden van het weekeinde? Als we de punten eens verdubbelden

Pinterest LinkedIn Tumblr +

PLOEG VAN DE WEEK: AA Gent, dat Westerlo het eerste puntenverlies bezorgde

SPELER VAN DE WEEK: Colin Coosemans, de doelman waar het Astridpark niet in geloofde maar die gewoon de sterkhouder van de ploeg blijkt

BELGIE

De zes ploegen die vorig seizoen Play-off 1 speelden, tellen na vier speeldagen 38 punten. Op een totaal van 72. Dat is dus met de hakken over de sloot. Eigenlijk doet alleen Anderlecht het goed met tien op twaalf, maar paars-wit heeft nog geen enkele overtuigende match gespeeld. Club Brugge won eindelijk zijn eerste partij van het seizoen, maar alleen de drie punten konden de fans vrolijk stemmen. Samengevat: goed voetbal is er de voorbije weken niet te zien geweest op onze velden. En dat geldt voor alle topclubs.

Geen wonder dan ook dat het Europese seizoen niet echt goed gestart is voor de Belgische clubs. Union en Cercle Brugge werden al uitgeschakeld en dat door clubs uit landen die lager op de Uefa Ranking staan (respectievelijk het tsjechische Slavia Praag en het Noorse Molde). Allebei worden ze echter opgevist in een lager ingeschaalde beker. Ja, de huidige format is onze clubs op het lijf geschreven. Hoewel AA Gent desondanks twee keer de laatste minuut nodig had om te overleven. En alweer tegen een club uit een zwakkere competitie (het Deense Silkeborg) en in de Conference League, Europacup 3.

Achtste op de Uefa landenranking, maar volgens de website GiveMeSport.com behoort de Jupiler Pro League zelfs niet tot de dertig sterkste competities ter wereld. Zelfs de Cypriotische, Kroatische en Koreaanse liga’s worden hoger ingeschat. Het kan bijna alleen een vergetelheid zijn, maar het feit dat de Belgische competitie gewoon vergeten wordt, is natuurlijk een teken aan de wand.

Onze clubs lieten de kansen liggen om de coëfficiënt op te krikken. Nederland en Portugal lopen daardoor wat verder weg en Tsjechië sluipt wat dichterbij. Gelukkig staan er in de volgende ronde weer vrij onbeduidende tegenstanders op het menu.

Toch moet er alert gebleven worden. Dit is niet het eerste seizoen dat onze topclubs zwak uit de startblokken schieten. Er zijn ieder jaar bij zowat elke club te veel nieuwkomers die ingepast moeten worden en elke dag is er wel een speler die andere oorden opzoekt. Er wordt echter slechts voor anderhalf punt gevoetbald, dus niemand (tenzij Club Brugge?) tilt er zwaar aan. Zou het geen goed idee zijn om van het begin van de competitie tot het einde van de transferperiode begin september voor dubbele in plaats van halve punten te spelen: zes voor winst, drie voor een gelijkspel? Dan zou iedereen (althans dat mogen we toch veronderstellen) er alles aan doen om het huiswerk op de transfermarkt sneller af te ronden. Nu worden volgend weekeinde matchen uitgesteld om onze clubs Europees betere kansen te geven om door te gaan, maar dat als gevolg dat ze die later moeten afwerken met een verzwakt team.

Opgelucht

Terug naar de speeldag. De grote namen haalden opgelucht adem. Anderlecht is de nieuwe leider na winst bij KV Mechelen (1-3). Amuzu en Leoni zorgden voor fraaie goals, maar het was doelman Colin Coosemans die de held van de avond was. Misschien is een nieuwe keeper niet echt nodig in het Lotto Park.

Paars-wit springt dus over Westerlo, dat in Gent zijn eerste puntenverlies leed (4-1). Het eerste echt overtuigend resultaat van de Buffalo’s. Racing Genk had ondanks vier goals een gemiste strafschop van Beerschot nodig om op het Kiel te winnen (3-4).

Club Brugge boekte tegen Antwerp zijn eerste overwinning van deze campagne (1-0), maar Jan Breydel was eerder opgelucht dan enthousiast. De Great Old speelt, ondanks de uitverkoop, verticaler en sneller dan vorig seizoen en was voor de rust de gevaarlijkste ploeg. De tweede helft stelde nog bitter weinig voor en Club had een strafschop, omgezet door Gustaf Nilsson, nodig om de buit binnen te halen.

Union had vrijdagavond tegen Charleroi ook al een late penalty nodig (1-0). STVV pakte tegen Dender zijn eerste punt.

En helaas nog dit: de Antwerp-fans schoten Bengaals vuurwerk in een Brugse tribune. Het wordt tijd dat uitsupporters die zich misdragen de rest van het seizoen niet meer welkom zijn. Al twee supportersclans zouden voor zo’n maatregel in aanmerking komen: die van Antwerp dus en die van Club Brugge (vanwege de nazigroet in Luik).

EUROPA

*De Premier League heeft het nieuwe seizoen aangesneden en dit zou wel eens de vreemdste jaargang uit de geschiedenis kunnen worden. Manchester City is nog maar eens de superfavoriet om zichzelf op te volgen, maar de kans is bijzonder groot dat het dit seizoen zwaar gestraft wordt. Puntenaftrek, uitsluiting van Europees voetbal, degradatie, het behoort allemaal tot de mogelijkheden nu de EPL zich gaat buigen over de 115 aanklachten vanwege financieel wangedrag. Vraag is ook hoe trainer en spelers zullen omgaan met de druk die door de buitenwereld ongetwijfeld zal gecreëerd worden.

City nam alvast een vliegende start: 0-2 bij Chelsea, in een recent verleden een topper maar al enkele jaren op de dool onder Amerikaanse vlag. Arsenal wordt wellicht opnieuw de grootste concurrent en opende met 2-0 winst tegen Wolverhampton. Liverpool, zonder Klopp maar met Slot, maakte evenmin een fout: 0-2 bij het gepromoveerde Ipswich. Aston Villa haalde het bij West Ham (1-2, met de openingstreffer van Onana op aangeven van Tielemans). Manchester United won ook, maar het was moeizaam. Invaller Joshua Zirkzee (ex-Anderlecht) zorgde in de slotfase voor het enige doelpunt.

*In Italië zijn ze er ook opnieuw aan begonnen. Veertien (!) van de achttien clubs hebben een nieuwe coach. Veel nieuwe gezichten zijn daar niet bij. Er is wel een gigantische stoelendans geweest en dat leidde al meteen tot een aantal verrassende resultaten. De twee Milanezen konden niet winnen. Kampioen Inter kon geen afstand nemen van het bescheiden Genoa (2-2). Milan geraakte in San Siro niet voorbij het al even bescheiden Torino (2-2). Napoli werd op zijn plaats gezet door Hellas Verona, ook al geen hoogvlieger: 3-0.

*Bayer Leverkusen won de Supercup tegen Stuttgart met penalty’s. De overige clubs begonnen aan het nieuwe bekertoernooi. Het Bayern München van Vincent Kompany opende met een klinkende zege bij Ulm, maar veel belang moet daar niet aan gehecht worden. Ulm promoveerde deze zomer naar de tweede Bundesliga en verloor zijn twee eerste wedstrijden.

*Meteen sensatie in La Liga. Het Real Madrid van Mbappé liep meteen averij op: 1-1 bij Mallorca en rood in de slotseconde voor Mendy vanwege een walgelijke overtreding. Barcelona dankte de zege in Valencia aan Robert Lewandowski, die twee keer raak trof (1-2).

*PSG kwam overtuigend uit de startblokken: 1-4 in Le Havre. Ook Olympique Marseille haalde fors uit: 1-5 in Brest. Mason Greenwood, die door Man United werd verpatst vanwege beschuldigingen van huiselijk geweld, nam twee goals voor zijn rekening en had een voet in de andere drie.

 

Share.

About Author

François Colin (1948) was achtereenvolgens rubriekleider voetbal en chef-sport van Het Nieuwsblad en senior writer van De Standaard. Na zijn pensioen in 2014 was hij tot 2021 columnist van SportVoetbalmagazine. Hij bracht verslag uit van twee Olympische Spelen, tien EK's en negen WK's voetbal en was aanwezig bij ruim driehonderd interlands van de Rode Duivels. Hij is auteur of co-auteur van een vijftiental boeken over de mooiste sport op aarde.

Leave A Reply