vrijdag, september 20

Wat te onthouden van het weekeinde? Laat alleen de supporters uit hun dak gaan

Pinterest LinkedIn Tumblr +

PLOEG VAN DE WEEK: alweer Westerlo, de enige ploeg nog met het maximum der punten

SPELER VAN DE WEEK: Jakob Ondrejka (Antwerp), die voor de eerste hattrick van het seizoen zorgde

BELGIE

Het wordt afkicken. Twee weken sport van ’s morgensvroeg tot ’s avonds laat. In wat misschien wel de meest memorabele Spelen aller tijden waren. Voor mij persoonlijk zijn Moskou ‘80 en Los Angeles ‘84 onvergetelijk, omdat ik die van op de eerste rij mocht meemaken. Maar Parijs steekt er eigenlijk bovenuit. Toch vooral vanwege het weergaloze decor waarin veel sporten werden beoefend.

Wie zoals ik vaak zapt tussen de VRT, de NOS, de BBC, A2 en ARD of ZDF valt het op dat de Spelen er in ieder land totaal anders uitzien. De finales van het zwemmen, het turnen en de hoogtepunten van de atletiek zijn uiteraard overal te zien, maar voor het overige wordt het programma vooral chauvinistisch ingevuld. ‘Sport-nationalisme is een vorm van gemeenschapszin, en dat is om te koesteren’, was een kop in de Volkskrant.

Ik heb daar mijn twijfels bij. Sport kan de wereld niet verbeteren. Soms leidt sport zelfs tot oorlog, al is dat toch vooral iets van het voetbal. Maar als er zelfs handgemeen dreigt in het beach volley, toch dé sport die voor een zalig vakantiegevoel moet zorgen, moeten we ons zorgen maken. Heerlijk was de reactie van de dj met dienst. Hij joeg prompt ‘Imagine’ van John Lennon door de boxen. Natuurlijk was het hem te doen om deze woorden: ‘Imagine all the people, livin’ in peace’. Maar het begin van de strofe luidt: ‘Imagine there’s no countries. It isn’t hard to do. Nothing to kill or die for. And no religion, too.’

Helaas, deze wereld bestaat niet. En dus ook niet in de sport. De sportredactie van de VRT mag weer terugblikken op een prima evenement, maar het meest gehoorde woord was ‘wij’ en dat hoort helemaal niet thuis in de sportjournalistiek. Wij doen niet mee. Wij zijn reporters, geen supporters. Vooral bij het wielrennen en het hockey werd dit al te vaak vergeten.

Dat het ook zonder geroeptoeter kan, bewezen David Naert en Eline Berings. Het commentaar bij DE (ter attentie van iets te veel collega’s) atletiek verdient een grote onderscheiding. Jan Wauters en Ivan Sonck waardig.

Nederland overtrof eigenlijk iedereen (rekening houdend met het aantal inwoners), maar de commentatoren die ik bezig hoorde, vielen niet uit hun rol. En wat denk je van deze zin van collega Jaap Visser. ‘Er zijn vijf landen buiten Nederland waar hockey (een beetje) serieus wordt beoefend, dus de kans dat je nu en dan goud wint, lijkt mij vrij groot.’ Nuance, relativeren. Juist bij de grootste successen. Dat is sportjournalistiek. Laat de supporters alleen uit hun dak gaan.

Pandoering

Maar dit gaat dus eigenlijk over voetbal. Ik blijf het onbetamelijk vinden dat we al aan speeldag drie toe zijn. Tijdens Olympische Spelen laat je al die andere sporten eens in het zonnetje staan. Bovendien is het gewoon onzin om zo vroeg te starten, zeker in een jaar met een EK of WK. Onze ploegen gaan er niet beter door voetballen. Kijk naar Cercle Brugge, dat een Europese pandoering kreeg bij het Noorse Molde (3-0), en Union, dat weggeblazen werd door Slavia Praag (3-1).

Eigenlijk is wat we nu zien je reinste competitievervalsing. De transferperiode sluit pas begin september. Op dat moment zal speeldag zes al afgewerkt zijn. Dat betekent dat 1/5de van de reguliere competitie met onvolledige selecties afgewerkt wordt.

Vreemd genoeg lijken vooral onze topclubs daar geen raad mee. Landskampioen Club Brugge begon het seizoen met 1 op 9. Als Nicky Hayen, die in januari waarschijnlijk uitgeroepen wordt tot Coach van het Jaar, niet oppast, haalt hij het einde van de transferperiode niet. Het krediet na het mirakel van de play-offs is niet oneindig. Het bewijst ook dat die play-offs gewoon een loterij zijn.

Club verloor nu dus ook in Genk, dat ook zijn competitiestart miste. De kampioen liep nochtans twee goals uit aan de mijn van Waterschei, maar de wissels deden de partij kantelen. Dat Genk vier man naar de kant haalde was logisch. Er moest iets gebeuren. Dat Club ook vier spelers ruilde (alleen Olsen was noodzakelijk) bleek funest. Terwijl de Brugse bank een stuk sterker bezet is dan die van de Limburgers, waar bovendien nog een aantal spelers ontbreken.

Het begon met een dwaze strafschopovertreding van Mechele. Nadien speelde Club als een kip zonder kop. Gevolg: 3-2. Genk staat daardoor weer min of meer bij de mensen. De landskampioen kan alleen Beerschot naast en STVV achter zich houden. Een blamage.

STVV is nog de enige ploeg met lege handen en moet dringend wat Japanners recupereren, want momenteel is het het zwakste team van het land: 6-1 verlies bij Antwerp.

Dynamiet

Westerlo is de verrassing van deze zomer (en in mindere mate Dender: 7 op 9) en nog de enige formatie met het maximum der punten. Knap voor een club die vorig seizoen een salonremise nodig had om zeker te zijn van het behoud. Mooi ook dat de Kemphanen met Timmy Simons een coach hebben afkomstig uit de buurt (Diest).

Westerlo wint bovendien met lekker voetbal en veel goals: 4-3 nu tegen Union, dat zelfs 4-1 achter kwam en met Club Brugge, Genk en Gent (3 op 9 na een nederlaag in Charleroi) de ontgoocheling van de eerste speeldagen is. Dat geldt ook qua voetbal voor Anderlecht, dat tegen OH Leuven nochtans pas zijn eerste punten verloor (1-1). Het is Deens voetbal zonder dynamiet.

 

ENGELAND

Manchester City won het Community Shield (lees, de Supercup) tegen buur United: 1-1 en strafschoppen. De Red Devils waren echter de betere ploeg, hoewel dat weinig zegt. Beide ploegen traden met een halve B-ploeg aan vanwege het EK. Doku startte, maar speelde een bleke partij en werd gewisseld. De Bruyne viel heel laat in.

 

 

 

 

 

 

 

 

Share.

About Author

François Colin (1948) was achtereenvolgens rubriekleider voetbal en chef-sport van Het Nieuwsblad en senior writer van De Standaard. Na zijn pensioen in 2014 was hij tot 2021 columnist van SportVoetbalmagazine. Hij bracht verslag uit van twee Olympische Spelen, tien EK's en negen WK's voetbal en was aanwezig bij ruim driehonderd interlands van de Rode Duivels. Hij is auteur of co-auteur van een vijftiental boeken over de mooiste sport op aarde.

Leave A Reply