vrijdag, november 22

Je wint de Premier League niet met spelers uit de Eredivisie

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Manchester United heeft voor de derde keer sinds het afscheid van Sir Alex Ferguson de groepsfase van de Champions League niet overleefd. De Red Devils eindigden zelfs laatste in hun groep en zijn Europees uitgeteld. En dat in een poule met FC Kopenhagen en Galatasaray. In de Premier League staan de Mancunians ook pas op de zesde plaats en zondag staat een uitstap naar Anfield op het programma. Kan/mag Erik ten Hag dit overleven?

Trainers worden vaak veel te snel aan de deur gezet, maar de vraag kan ook gesteld worden of coaches soms niet te lang aan het roer blijven. Sinds het vertrek van Ferguson in 2013 won Man U slechts een Europa League, een FA Cup en een League Cup. In de Premier League was een tweede en een derde plaats het beste resultaat. Na 27 jaar Ferguson werden in tien jaar zes managers versleten. Geen van hen kreeg United op de rails. Het valt niet mee om een monument op te volgen.

Vraag het maar in het Emirates Stadium. Arsène Wenger deelde 22 jaar de lakens uit bij Arsenal. Na zijn ontslag ruim vijf jaar geleden kon nog alleen de FA Cup gevierd worden (2020) en één tweede plaats (vorig seizoen). Vandaag zijn de Gunners echter opnieuw een titelkandidaat en dat kan van United geenszins beweerd worden.

Strandbal

Dat de (gedeeltelijke) verkoop van de club al meer dan een jaar aansleept, helpt niet. Ook de vele blessures spelen Ten Hag serieus parten. Lisandro Martinez en Tyrell Malacia hebben dit seizoen nog niet gespeeld. Mason Greenwood moest na huiselijk geweld naar Spanje uitwijken en Antony stond, vanwege gelijkaardige beschuldigingen, een tijdje aan de kant. Luke Shaw is pas terug en viel tegen Bayern München opnieuw uit. Raphaël Varane, Mason Mount, Christian Eriksen, Victor Lindelof en Casemiro waren er wekenlang niet bij. Jadon Sancho speelde nog niet als gevolg van een disciplinaire sanctie. Marcus Rashford, die vorig seizoen met de ogen toe scoorde, kan in deze campagne nog geen strandbal vol raken.

In de beslissende Europese partij tegen Bayern München moest Ten Hag, na het uitvallen van Harry Maguire, een beroep doen op Johnny Evans, die volgende maand 36 jaar wordt en een klein contract kreeg uit sympathie vanwege het feit dat hij bij United opgeleid werd (en even uitgeleend aan Antwerp) en geen andere club vond.

Is die blessurelawine de schuld van Ten Hag? Moeilijk uit te maken voor de buitenwereld, maar kan het allemaal alleen pech zijn? Zelfs in dat geval gaat de Nederlander niet vrijuit. Na de knappe derde plaats in zijn eerste seizoen kreeg hij weer een fortuin om te besteden op de transfermarkt. Zijn team ging echter achter- in plaats van vooruit.

De vrees is reëel dat een ontslag van Ten Hag geen oplossing zou zijn en dat de club nog vele jaren zal opgezadeld zitten met zijn erfenis. De grote fout die hij gemaakt heeft, is dat hij (bijna uitsluitend) spelers aangetrokken heeft die hij kende uit de Nederlandse competitie: Malacia, Martinez, Anthony, Mount, Amrabat, Eriksen en Onana, de keeper die de hoofdverantwoordelijke is voor de Europese afgang. Alleen Casemiro en Rasmus Hojlund hebben geen oranje verleden, maar de Deen arriveerde dan weer met een rugblessure op Carrington en is ook nog niet meteen een schot in de roos gebleken.

Het ergste is dat voor gelijkaardige transfersommen jongens als Declan Rice en Harry Kane op de loonlijst hadden kunnen staan. Tragikomisch is dat Harry Maguire en Scott MacTominay, de twee meest bepalende spelers dit seizoen, op de transferlijst stonden maar dat niemand hun contract kon of wilde overnemen.

Kompany

Nee, met bijna allemaal spelers uit de Eredivisie (hoewel er uiteraard altijd wel een wereldtopper kan tussen lopen) ga je de Premier League, laat staan de Champions League, niet winnen. Zoals Vincent Kompany moet ervaren dat het met veel spelers met een verleden in  de Jupiler League (Benson, Berge, Foster, Zaroury, Agyeji, Delcroix, Bruun Larsen, Trésor, Al-Dakhil, Cullen) verdomd moeilijk is om je in de Premier League te handhaven.

 

 

Share.

About Author

François Colin (1948) was achtereenvolgens rubriekleider voetbal en chef-sport van Het Nieuwsblad en senior writer van De Standaard. Na zijn pensioen in 2014 was hij tot 2021 columnist van SportVoetbalmagazine. Hij bracht verslag uit van twee Olympische Spelen, tien EK's en negen WK's voetbal en was aanwezig bij ruim driehonderd interlands van de Rode Duivels. Hij is auteur of co-auteur van een vijftiental boeken over de mooiste sport op aarde.

Leave A Reply