zondag, december 22

Belgisch voetbal zoekt voetbalknowhow

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Standard was al geruime tijd een puinhoop, Anderlecht is de voorbije jaren een puinhoop geworden, Club Brugge lijkt ook het spoor van succes bijster en AA Gent hapt naar financiële adem. Vier van onze zes grootste clubs zien dezer dagen zwarte sneeuw, ook al stijgt het kwik tot boven de tien graden.

En dan is onze voetbalbond nog op zoek naar een nieuwe bondscoach en een technisch directeur. Roberto Martinez is inmiddels al onderdak. In Portugal wordt hij alleen bondscoach, maar zal er nog een miljoentje per jaar meer verdienen. Hoe doen die bonden dat? Portugal is noch groter noch rijker dan ons land?

Hoe dan ook, Martinez verkondigt in Lissabon dezelfde gladde praatjes als hier. Hij gaat de taal leren en staat voor tactische flexibiliteit. Na zes jaar België zijn er noch van het een noch van het ander sporen te ontdekken.

Romelu Lukaku, Toby Alderweireld en – godbetert – Loïs Openda hebben intussen laten weten dat ze verder willen met Thierry Henry als bondscoach. Gelukkig zijn er berichten dat de bond daar niet van wil weten. De Club Med-sfeer wordt niet verlengd. Dat mogen we dan wellicht op het conto van Verhaeghe, Jacques en Locht schrijven. CEO Peter Bossaert kon nog in Qatar – toen Martinez blijkbaar al zijn vertrek aan de spelers bekendgemaakt had – niet wachten om het contract van de bondscoach te verlengen.

Thierry Henry beantwoordt niet aan de criteria die de bond vooropstelde. Hij was twee keer hoofdcoach en viel zowel in Monaco als in Montreal door de mand. Bovendien zijn er weinig voorbeelden bekend van topspitsen die het maakten als coach, wellicht omdat zij vooral op instinct voetbalden en nauwelijks met tactiek bezig waren. Ja, Johan Cruijff was een uitzondering.

Geen Henry, het is het enige positieve nieuws van de eeuwige amateurs uit Tubeke. Hoe is het mogelijk dat al verscheidene namen (Hervé Renard, Andrea Pirlo, Claude Puel) gelekt zijn van coaches die voor de vacature solliciteerden? Elke dag wordt er een nieuwe naam in de kranten gedropt. Dit toont een totaal gebrek aan respect voor de mogelijke opvolgers van Martinez. In Tubeke is zelfs elementaire discretie te veel gevraagd. Dit kan een groot probleem zijn voor trainers die nog elders aan de slag zijn.

MPH

Ik blijf pleiten voor een Belgische bondscoach, omdat die onze spelers en mentaliteit kent. Vooral belangrijk omdat in maart al een lastige kwalificatiecampagne begint. Michel Preud’homme blijft mijn eerste kandidaat (voor één van beide functies), vanwege zijn palmares als coach, zijn gedrevenheid en het feit dat hij in heel het land sympathie geniet.

Preud’homme heeft niet (officieel) gesolliciteerd en dat is heel terecht. Als meest voor de hand liggende keuze hoeft hij zich niet zelf aan te prijzen. MPH nu niet binnenhalen, betekent zo goed als zeker dat hij verloren is voor het (Belgisch) voetbal.

Tieten

Wie het ook wordt, de opvolging van Roberto Martinez heeft heel duidelijk gemaakt dat er iets grondigs fout is met de structuur van onze voetbalbond. De macht is helemaal naar het management verschoven en in het hoogste bondsgezag zijn ‘buitenslapers’ binnengehaald. Daar is niets mis mee, maar er is wel vergeten voetbalknowhow aan te trekken (net als bij onze clubs overigens, met alle gevolgen van dien). Het is totaal onbegrijpelijk dat er geen ex-internationals bij het (sportieve) beleid betrokken worden.

Zij zouden onder andere namen kunnen suggereren van mensen die zich niet aangemeld hebben voor een bondsfunctie. Er is maar een ding dat zou mogen tellen: zijn ze bekwaam om een nieuw team te bouwen. De nieuwe bondscoach valt niet in een gespreid bedje, zoals Martinez in Portugal dat over voldoende jong talent beschikt om door te gaan zonder jongens als Pépé en Cristiano Ronaldo. Hier moet een bijna volledig nieuw elftal opgebouwd worden.

Overigens moet er toch eens uitgezocht worden waarom in zowat alle voetbalbonden op de aardbol klungelaars aan de knoppen zitten. Neem nu Frankrijk, het succesvolste voetballand van deze eeuw. Bondsvoorzitter Noël Le Graët heeft er vandaag zijn functie voorlopig neergelegd. Hij was al in opspraak gekomen vanwege de contractverlenging voor Didier Deschamps en de botte afwijzing van Zinedine Zidane. Nu heeft hij een stap opzijgezet na aantijgingen van Sonia Souid, een spelersmakelaarster die groen licht kreeg om het Franse vrouwenvoetbal op te schudden maar alleen als Le Graët (81) aan haar tieten mocht zitten. Zo beweert ze. Intussen zou zelfs Emmanuel Macron aan het lobbyen zijn om Michel Platini, min of meer in ere hersteld na de vrijspraak in Zwitserland, bondsvoorzitter te maken.

PS: voor onze bobo’s, misschien toch een naam laten vallen van een buitenlander om bondscoach te worden: Lucien Favre, een Zwitser die bij Borussia Mönchengladbach, Borussia Dortmund en Nice werkte en sinds kort vrij is. Hij spreekt twee landstalen vloeiend (Duits en Frans), zo ver heeft Roberto Martinez het nooit geschopt

 

 

Share.

About Author

François Colin (1948) was achtereenvolgens rubriekleider voetbal en chef-sport van Het Nieuwsblad en senior writer van De Standaard. Na zijn pensioen in 2014 was hij tot 2021 columnist van SportVoetbalmagazine. Hij bracht verslag uit van twee Olympische Spelen, tien EK's en negen WK's voetbal en was aanwezig bij ruim driehonderd interlands van de Rode Duivels. Hij is auteur of co-auteur van een vijftiental boeken over de mooiste sport op aarde.

Leave A Reply