We gaan even terug naar de presentatie begin juni 2022 van dit boek.
‘Nooit meer Qatar! Zo klinkt de titel van het hoopvolle pamflet dat we deze week in het Olympisch Stadion van Amsterdam presenteerden. Freek de Jonge nam symbolisch het eerste exemplaar in ontvangst.
Ervaren Nederlandse en Belgische deskundigen uit de sectoren van de sportgeschiedenis, voetbaljournalistiek en mensenrechten bundelden hun krachten om de spreekwoordelijke puntjes op de i te zetten. Met name: de wereldvoetbalbond FIFA heeft nood aan een complete omwenteling!
Want de wereldbeker 2022 in Qatar? Dàt is de blamage te veel geweest voor de FIFA. De toewijzing was het gevolg van interne corruptie want intussen zijn verschillende ‘leiders’ van de wereldvoetbalorganisatie de gevangenis ingedraaid. Daarnaast staat Qatar niet bekend voor een ruimdenkende visie op de mensenrechten. Wel integendeel. En tot slot: bij de bouw van de stadions stierven de voorbije jaren volgens een rapport van de Engelse krant The Guardian meer dan zesduizend arbeiders als gevolg van vrijwel onbestaande veiligheidsmaatregelen.
FIFA-baas Infantino maakte zich onsterfelijk belachelijk door als een volleerde Comical Ali voor de televisiecamera’s te beweren dat er ‘slechts drie doden’ waren geteld.
Nooit meer Qatar dus. Een pamflet over de toestand in het land. Een reconstructie van hoe het WK 2022 aan Qatar is toegewezen.
En verder een overzicht van acties, demonstraties en protesten rond internationale voetbalevenementen sinds het eerste WK in 1930.
Zal de noodzakelijke omwenteling vanuit dit pamflet geschieden? Welnee, dat is dan weer ijdele hoop. En toch biedt het de lezer een kijk op de dingen die mogelijk voor verandering zorgt.
Het valt immers alvast toe te juichen dat jonge mensen en leden van supportersverenigingen ook nadenken over een positieve verandering van hun eigen voetbalclub in het bijzonder en van het voetbal in het algemeen, ook op amateurniveau.
Als ik de baas zou zijn van de FIFA…vormt niet voor niets de ondertitel van dit boek. Het laat fans dromen van een ander voetbalbestel. Slechter dan de huidige FIFA-bonzen kunnen zij het er alvast niet afbrengen.
In 1978 voerde cabaretier Freek de Jonge al campagne tegen het ‘WK van de Argentijnse militaire dictatuur’. Vandaag doet hij dat over, met zijn kenmerkende enthousiasme. Hij kreeg in 1978 mijn steun – als achttienjarige – en ook in 2022 ben ik zeer blij dat hij het woord vooraf van dit boek schrijft.’
Intussen, zes maanden later, is dus gebleken dat het allemaal veel erger was dan we dachten. FIFA-baas Infantino doet zijn bijnaam – Infantilo – alle eer aan.
Hij toont zich de sprekende papegaai van de moddervette sjeiks van Qatar en praat onder het mom van ‘respect voor cultuur en religie’ vrouwendiscriminatie, achterstelling van de holebi- en transgendergemeenschap én middeleeuwse arbeidsverhoudingen goed. En hij ontneemt de voetbalfan het genot van zijn derde helft.
Kopen dit boek, want een deel van de opbrengst gaat naar een project van de mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch dat de families van de slachtoffers in Qatar ondersteunt.
Veel leesplezier!
Raf Willems, uitgever Sportumi/De Sportbibliotheek der Lage Landen
1 reactie
Zo is het maar net.
En ook hier, als maar één iemand dit leest en ter harte neemt dan is deze column meer dan de moeite waard.