donderdag, januari 2

Wat te onthouden van het weekeinde?

Pinterest LinkedIn Tumblr +

PLOEG VAN DE WEEK: Waasland-Beveren, dat het leukste voetbal van het land brengt en Zulte Waregem in de Gaverbeek duwde (2-5)

SPELER VAN DE WEEK: Michy Batshuayi had gekund: twee beslissende goals tegen Watford nadat hij vorige week zijn laatste kans leek verbrod te hebben, maar we kunnen niet naast de vier goals van Isaac Thelin. De huurling van Anderlecht scoorde al meer dan de drie spitsen van Sporting samen.

BELGIE

Ik wil graag een pleidooi houden voor meer ernst in de voetbalverslaggeving. Dit gaat immers over niets minder dan de belangrijkste bijzaak in het leven. Ik stel dus voor:

  • om hooligans geen forum meer te geven ( in Engeland houden zelfs de pulpbladen zich daar al meer dan 25 jaar aan), tenzij er nieuws uiteraard ( zoals in Brugge zondag, niet zaterdag)
  • een cursus arbitrage voor journalisten te organiseren: een duw is een duw volgens het reglement en het doelpunt van Racing Genk had dus afgekeurd moeten worden
  • om niet alles wat door spelers, bestuurslui of trainers gezegd wordt klakkeloos op te schrijven ( bijvoorbeeld de uitspraak van Hein Vanhaezebrouck dat wij de moeilijkste competitie van Europa hebben)
  • om eens heel diep te ademen vooraleer conclusies worden getrokken

Laat me met dat laatste punt beginnen. De winst vorige week bij KV Mechelen en de pandoering tegen Paris Saint-Germain leidde tot analyses waarin de wens vader van de gedachte was. Hein had een mirakel verricht. Anderlecht was weer Anderlecht.

Helaas, Hein is ook maar een mens en zeker geen tovenaar. Na twee dagen of twee weken kan geen enkele coach een zwalpende ploeg weer op de rails krijgen. Niet Hein, niet Yves. Niemand. AA Gent voetbalt nogal altijd dramatisch en Anderlecht ging in eigen stadion onderuit. Een verrassing? Niet echt, voor wie vorige week deze rubriek las.

KV Mechelen is momenteel de zwakste ploeg van de topklasse ( zo bleek dit weekeinde) en een blinde kon zien dat PSG na drie minuten en 0-1 dacht dat de klus geklaard was. De Parijzenaars gooiden er met hun klak naar en zo mocht paars-wit voor de rust wat kansjes bij elkaar voetballen. Na de rust gingen de bezoekers af en toe toch eens op de gasplank staan en had het ook 0-8 of 1-8 kunnen worden. Een aantal analisten hadden zich vergaapt aan Mbappé en Neymar, maar wie een jaartje van de wereld was af geweest, zou nooit geloofd hebben dat dit duo ruim 400 miljoen had gekost.

Terug naar het bezoek van Racing Genk aan het Astridpark. Anderlecht had voortdurend de bal, maar het aanvalsspel was zo steriel als een operatiezaal in een ziekenhuis. Een matig maar goed georganiseerd en gepositioneerd Genk haalde het niet onverdiend. Albert Stuivenberg troefde Hein tactisch af en de beste trainer van het land ( en van de wereld, volgens sommigen) moet dringend zijn spelers op hun beste plaats zetten. Een goede Leander Dendoncker is onmisbaar op het middenveld en achterin gaat hij zijn topvorm niet terugvinden.

De Limburgers wonnen verdiend, ook al had de goal van Aidoo afgekeurd moeten worden. Wie gevoetbald heeft, weet dat een licht duwtje volstaat om een tegenstander uit evenwicht te brengen. Anderlecht had op dat moment echter al lang met negen moeten staan. Hanni en Teodorczyk hadden altijd rood moeten krijgen. Onbegrijpelijk dat ref Vertenten de overtredingen zag ( want hij gaf telkens geel) maar compleet verkeerd beoordeelde.

Hein Vanhaezebrouck moet zich niet geviseerd voelen, maar hij krijgt de laatste tijd zoveel lof dat iemand hem af en toe terug op aarde moet zetten. Zijn uitspraak dat dit de moeilijkste competitie van Europa is, is een giller. Hein baseerde zich op het feit dat in de meeste landen de topploegen met veel meer punten eindigen. Je zou net zo goed kunnen concluderen dat onze topploegen pover presteren in vergelijking met het buitenland.

In heel Europa en vooral in de Europese bekers zien we dat hoe rijker de topploegen worden hoe groter de verschillen worden. Bij ons is dat niet het geval en wint iedereen tegen iedereen, ondanks het feit dat de budgetten sowieso al ver uit elkaar liggen en Anderlecht, Club Brugge en AA Gent de jongste jaren meer dan 15 miljoen overhielden van de Champions’ League.

Kleinere clubs moeten het vaak doen met spelers die door de toppers ( nog) niet goed genoeg bevonden zijn ( neem bijvoorbeeld Waasland-Beveren met Roef en Thelin). Wat een verschil met vroeger, toen de grote jongens de tegenstanders verzwakten door hun beste spelers weg te halen. Die gaan nu vaak meteen naar het buitenland.

En om naar de Waaslanders terug te keren: Morioka, hun duurste aankoop ooit ( 400.000 euro) draait als een tol, terwijl dure vogels als Stanciu ( 10 miljoen) en Andrijasevic ( 4 miljoen) in de dug-out of tribune wegkwijnen.

Kortom, er is iets mis met onze topclubs. De jeugdopleidingen leveren te weinig talenten af ( in vergelijking met tien jaar terug), de scoutingapparaten deugen vaak niet, er wordt te veel beroep gedaan op dezelfde makelaar ( Mogi Bayat) en trainers worden te snel ontslagen. Yannick Ferrera is al nummer zes en we zijn nog geen drie maanden ver.

Om alle voorgaande redenen durf ik hier voorspellen dat Antwerp binnen drie jaar tot de top-drie behoort. Je kan veel ( kwaads) vertellen over Luciano d’Onofrio, maar hij kent voetbal en heeft een netwerk waarvan zelfs Bayat niet kan aan tippen.

Door het geknoei bij de meeste topclubs heeft Club Brugge, ondanks weinig wervelend voetbal, al een kloof geslagen waar het in de zomer niet eens van durfde dromen: Anderlecht staat al op twaalf punten. Twaalf: dat is vier keer winnen en de tegenstander die vier keer verliest. Behalve in België. Daar wordt twaalf punten zes punten. De enige tovertruc nog in ons voetbal.

EUROPA

*José Mourinho moest ervaren dat zijn boerenkoolvoetbal niet blijft lonen. Man United verloor bij het nietige Huddersfield, onder andere door een goal van Lauren Depoître (2-1). Man City loopt daardoor vijf punten uit. Tottenham gaf Liverpool een klets om de oren en de Reds lijken nu al uit de titelstrijd weg te vallen.

*PSG draait momenteel niet echt lekker en de Franse competitie lijkt flink wat sterker dan de Belgische top ( of is het momenteel subtop?): vorige week werd met meer geluk dan wijsheid van Dijon gewonnen en nu kon Cavani slechts in de slotfase een nederlaag afwenden in Marseille (2-2). Neymar was kort voordien van het veld gestuurd. Lyon won bij Troyes met 0-5, dankzij drie goals van Memphis Depay.

*Barcelona en Real Madrid wonnen op automatische piloot. De Catalanen tegen hekkensluiter Malaga (2-0) en de Koninklijke tegen Eibar (3-0).

*Borussia Dortmund kon voor de derde keer in één week niet winnen (2-2 bij Eintracht Frankfurt) en wordt aan de leiding bijgebeend door Bayern München, dat bij HSV won (0-1).

*De Italiaanse topper tussen Napoli en Inter werd een flop (0-0). Doelman Handanovic hield Mertens twee keer van een doelpunt. Juvenus won met tien man ( Mandzukic kreeg twee gele kaarten in één minuut) ruim van Udinese: 6-2.

 

 

Share.

About Author

François Colin (1948) was achtereenvolgens rubriekleider voetbal en chef-sport van Het Nieuwsblad en senior writer van De Standaard. Na zijn pensioen in 2014 was hij tot 2021 columnist van SportVoetbalmagazine. Hij bracht verslag uit van twee Olympische Spelen, tien EK's en negen WK's voetbal en was aanwezig bij ruim driehonderd interlands van de Rode Duivels. Hij is auteur of co-auteur van een vijftiental boeken over de mooiste sport op aarde.

5 reacties

  1. Pingback: Bilad Alrafidain

  2. Pingback: ai nude

  3. Pingback: diyala SERCH

  4. Pingback: sagame

  5. Pingback: home

Leave A Reply