zondag, december 22

Cristiano Ronaldo, de god Narcissus van de Champions League met 150 duels en 109 goals

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Op 26 september 2017 trad Cristiano Ronaldo aan in zijn 150 ste Champions Leaguewedstrijd. Hij tekende in Borussia Dortmund-Real Madrid zijn 109 de doelpunt aan. Zoals Narcissus, de god uit de Griekse Oudheid, is en blijft hij verliefd op het eigen spiegelbeeld.

Keizerlijke status voor de witte prins van de Koninklijke

Zijne hoogheid-heiligheid CR7. De witte prins van de Koninklijke. Die intussen een keizerlijke status krijgt aangemeten, tot in China toe. Hij reeg de records aan elkaar in de voorbije edities van de Champions League: voor de zesde keer topschutter, waarvan vijf keer op een rij. Hij nam als eerste speler de kaap van honderd goals in de meest prestigieuze clubcompetitie op wereldschaal en zette ook zijn naam voor de derde keer als doelpuntenmaker op de finalekaart. Zijn eerste doelpunt in de finale tegen Juventus in mei 2017 was bovendien nummer zeshonderd uit zijn loopbaan.

Voor het eerst in zijn leven zette Cristiano zijn persoonlijk belang opzij

En toch…onderging hij op zijn 32 ste levensjaar nog een metamorfose. Die dankte hij aan zijn coach Zidane en…aan zijn blessure tijdens de finale van het EK 2016 met Portugal. Zidane opende in augustus 2016 het gesprek met zijn geblesseerde sterspeler. Hij wees hem op het feit dat hij ook in 2015 en 2016 kampte met kwaaltjes als gevolg van ‘overdaad’. Zidane overtuigde hem van het belang van ‘rust’ en ‘rotatie’ zodat hij kon pieken tijdens de ultieme fase van het seizoen. Voor het eerst in zijn voetballeven zette Cristiano zijn persoonlijk belang opzij. Hij eiste niet langer dat hij op elk moment van de match alle aandacht kreeg van pers, publiek én ploegmaats. Hij aanvaardde een plaats in de luwte. Zonder morren accepteerde hij zelfs dat hij doelbewust uit het elftal werd gehouden tegen clubs van bescheiden niveau om vervolgens te schitteren tijdens topwedstrijden zoals tegen Bayern, Atletico en Juventus. Zijn eerzucht viel niet te stillen en hij concentreerde zich op de verbetering van zowel lichaam als techniek. In soepele ‘tweebenigheid’ valt hij niet te overtreffen. En ondanks zijn ranke torso heeft ‘de magische zeven’ voldoende spier- en kopbalkracht om zelfs potige duels in de zestien te winnen. Met de tijd evolueerde hij van ‘stepover-winger-wonder’ bij Manchester United naar ‘complete spits’ bij Real Madrid.

“Is Cristiano Ronaldo the best thing since George Best?” 

Die vraag stelde de altijd zichzelf relativerende maar nooit bescheiden George Best in zijn column van het Manchester United Magazine van september 2003.  Omdat enkele waarnemers spraken over de onderlinge verwisselbaarheid van Ronaldo met de jonge god George uit de jaren zestig. Hij gooide er de cassante uitsmijter aan toe: “This is the first time, it’s a compliment for me.” Cristiano Ronaldo (1985) was toen amper zeventien en pas gearriveerd op Old  Trafford. Hij is de trotse eigenaar van een niet te imiteren insnijdend overstapje en van een ouderwetse dribbel over de flank. Hij is zowel een typische rechtsbuitenspeler als een inkomende, scorende spits, pendelend tussen middenveld en aanval. Niets dat hun schoonheid evenaart: de vrije trappen van Cristiano! Hij plaatst ze effectvol in de rechterbovenhoek, elke doelman weet dat. Wie kent de remedie?  Ronaldo loopt aan en vuurt de bal met een kruising tussen lob en schot over de muur, in een zuivere rechte baan naar wat in voetbaltermen heet de ‘rechterwinkelhaak’. Typerend voor Cristiano is dat hij eerst quasi verontwaardigd rondkijkt, want hij voelt zich altijd wel ergens geschoffeerd, en vervolgens triomferend naar zichzelf wijst. Eigendunk is ook een wezenskenmerk van CR 7, een verwijzing naar het rugnummer van ‘the magnificent seven’ maar tevens naar de zeven bolides die op een gegeven moment onderdeel waren van zijn wagenpark. In 2008 won hij met Manchester United de Champions League en ontving hij zijn eerste internationale topopnderscheiding: de Ballon d’Or. Cristiano Ronaldo stond op het hoogste podium, wereldspeler nummer één. Het beste moest nog komen: een transfer naar Real Madrid. Niet zo maar een transfer maar dé transfer. In 2009 werd hij de duurste speler aller tijden.

Nog steeds verliefd op het eigen spiegelbeeld

Hij tekende een contract voor vijf jaar en van dan af zou alles in het teken van zijn persoon staan. Het hele elftal speelde voor hem en de narcistische Cristiano raakte verliefd op zijn spiegelbeeld én de eigen doelpunten. Die waren vaak van een onwezenlijke schoonheid, net als zijn stijl: snelheid, dribbels, positiespel, passeerbewegingen. Hij is spits, spelmaker, buitenspeler. In zes seizoenen sneuvelde het ene record na het andere bij Real. De Gouden Bal van 2013, 2014 en 2016 scoorde in 400 optredens bij de Koninklijke liefst 411 doelpunten. Zelfs George Best zou dit postuum erkennen: Cristiano Ronaldo was beter dan hij. De internationale pers beschreef zijn prestaties de voorbije maanden vanuit het superlatief. Volkomen terecht. Hij werd ‘El Maestro’ van de Champions League. Hij stapt in de voetsporen van Alfredo di Stefano. En hoewel hij nog altijd ‘verliefd is op het eigen spiegelbeeld’ bereikte hij in 2017 toch de status van volwassenheid. Zijn hoogheid-heiligheid CR7. Cristiano Ronaldo, de god Narcissus van de Champions League.

 

 

 

 

 

Share.

About Author

Raf Willems (1960) noemt zichzelf voetbalschrijver met een boekenkast. Hij is uitgever en auteur van meer dan 40 boeken over ‘voetbal met een knipoog naar geschiedenis & samenleving’ en schreef voor het Nederlandse weekblad Voetbal International (1995-2000), de krant NRC Handelsblad (2001-2006) en de website Stichting meer dan Voetbal (2008-20014). Sinds 2014 Initiatiefnemer van voetbaldenktank & onlineplatform De Witte Duivel.

5 reacties

  1. Pingback: url

  2. Pingback: is ecstasy a pill

  3. Pingback: https://hitoption.net

  4. Pingback: F1 shakes

  5. Pingback: GAMING WORLD

Leave A Reply