VUB-onderzoek toont aan dat goede prestaties van topsporters een positieve impact heeft op algemeen welzijn
Grote topsportevenementen zoals de Olympische Spelen kunnen een golf van enthousiasme en ‘feel good’ teweegbrengen bij de bevolking. De VUB onderzocht daarom in een breed bevolkingsonderzoek in samenwerking met Sport Vlaanderen naar de maatschappelijke waarde van topsport en meer bepaald de impact ervan op het geluks- en trotsgevoel.
“De resultaten tonen aan dat Vlamingen overwegend positief zijn in hun antwoord over de impact die topsport heeft op ‘geluk en passie’ in ons land. Topsport brengt enthousiasme teweeg en geeft een gevoel van collectief succes”, verduidelijkt VUB-professor Veerle De Bosscher, die het onderzoek leidt.
Het onderzoek werd gevoerd door de VUB-onderzoeksgroepen SPLISS en SASO. Het maakt deel uit van een groter onderzoek, waarbij tussen januari 2020 en maart 2022 maandelijks korte en gerichte steekproeven bij telkens duizend Vlamingen doorgevoerd worden. Er vinden ook vijf ‘grote’ meetmomenten plaats: in februari 2020, februari 2021, juli 2021, september 2021 en februari 2022. De metingen zijn steeds representatief voor woonplaats, geslacht, leeftijd, arbeidsstatus, onderwijsniveau, migratieachtergrond en personen met een handicap.
“Doordat de metingen op meerdere momenten plaatsvinden, kunnen we een mogelijke samenhang met de timing van topsportevenementen en successen in bepaalde sporttakken detecteren. Maart 2022 eindigt het onderzoek en komt de onderzoeksgroep met de definitieve resultaten naar buiten”, legt onderzoeker Jens De Rycke uit.
Topsport maakt gelukkig
De resultaten van dit rapport tonen aan dat topsport een algemeen geluksgevoel opwekt bij de Vlaming. 70% van de Vlamingen zegt dat topsport enthousiasme teweegbrengt en meer dan de helft geeft aan dat topsport het algemeen welzijn en geluk verhoogt (53%). Meer dan 6 op de 10 Vlamingen vindt dat topsport ook een gevoel van collectief succes en blijdschap aanwakkert (63%). Daarnaast stemmen ook de prestaties van Olympische topsporters mensen gelukkig (51%). We kunnen dan ook aannemen dat mogelijke Olympische hoogtepunten in Tokio vele Vlamingen een gelukkig gevoel zullen geven”, licht Veerle De Bosscher toe. Of dit werkelijk zo is, zal blijken uit de metingen na de Olympische Spelen.
Uit het onderzoek blijkt verder dat Vlamingen die 1 keer per week of meer passief betrokken zijn bij sport (zoals sport volgen op tv, radio of in de pers) of Vlamingen die frequent zelf sporten (1 keer per week of meer) significant vaker aangeven gelukkig te worden van de prestaties van Olympische atleten.
Topsport maakt trots
Uit de resultaten blijkt dat topsportprestaties Vlamingen fier maken. 7 op de 10 Vlamingen geeft aan gelukkig te worden als topsporters goed presteren en nog eens 7 op 10 Vlamingen voelt zich trots wanneer Olympische atleten goed presteren. 66% van de Vlamingen zegt ook dat topsport in het algemeen de nationale identiteit versterkt. “Fijn dat we een zomer vol sport tegemoet gaan”, zegt Vlaams minister van Sport Ben Weyts. “De vele sportieve evenementen bieden de brede massa collectieve momenten van vreugde en fierheid.” De resultaten geven ook aan dat mensen zich verbonden voelen met de topsporters en hun team (65%) en dat het zorgt voor samenhorigheid (67%).
In het onderzoek werd ook gevraagd naar prestaties of verwezenlijkingen die het meeste trotsgevoel opwekken. Topsportprestaties haalde voor één vijfde van de Vlamingen de top drie.
“Vlamingen blijken trotser op topsportprestaties te zijn dan bijvoorbeeld op prestaties in onderwijs (18%), kunst en literatuur (13%) of economie (5%). Prestaties op vlak van gezondheidszorg (47%), sociale zekerheid (42%) en wetenschap en technologie (25%) maken Vlamingen trotser, maar gezien de huidige pandemie is dat resultaat niet geheel onverwacht”, besluit Veerle De Bosscher.