donderdag, januari 2

Soccer is not about me, it’s about we (2)

Pinterest LinkedIn Tumblr +

De velden zijn naar de knoppen, de ballen versleten, de spirit is weg … Het seizoen was lang en intens. Emoties binnen het voetbal liggen dicht bij elkaar. Winst of verlies wordt vaak beslist door details. Het doet wat met een mens. Tijd voor vakantie. Of toch niet?

Zo vet als een varken

In 2008 vierde Jurgen Van den Broeck zijn grote doorbraak als ronderenner. Na het seizoen trok hij naar Curaçao om te ontspannen. Dit met een mooie 6de plaats in de Giro d’Italia op zak. Hij at, dronk en feestte er op los. Zeven kilo extra bagage was het gevolg waar nadien ettelijke weken training voor nodig waren om die er opnieuw af te krijgen. Sindsdien pakt Jurgen het anders aan. De biertjes smaken amper nog en toch amuseert hij zich even goed. Van den Broecks woorden zijn een les voor elke zichzelf respecterende sporter. (http://www.nieuwsblad.be/cnt/gbp320f9f)

Lifestyle

Het seizoen zit er nog niet op en je bent al bezig met het volgende. Op gewicht blijven is één van de belangrijkste taken tijdens het tussenseizoen. Alle remmen los is not done, al is de nodige rust en vakantie ook belangrijk. Dit zorgt voor mentale en lichamelijke frisheid. Het brengt spelers in een bepaalde mindset waardoor ze uitkijken naar volgend seizoen. De honger naar de bal creëer je het best door hem even de rug toe te keren. Neem vakantie en geniet, met mate.

 Een wederkerend probleem

Vaak is ook voor coaches het tussenseizoen welgekomen. Toch mag je de voeling met je spelers nooit verliezen. Het feit dat spelers vaak hun tussenseizoensprogramma niet volgen zorgt voor frustraties. De geplande belasting tijdens de voorbereiding moet naar beneden geschroefd worden omdat men niet klaar is voor zulke inspanningen. Het is makkelijk om dan naar de professionaliteit van de spelers te wijzen. Moeten coaches niet eerst zichzelf in vraag stellen? Hoe zorgen we ervoor dat spelers het programma naar behoren uitvoeren?

Weekschema’s motiveren meer

Een schema is de weg naar doelstellingen die men wil bereiken. Deze worden opgesteld door de technische staf, wetende hoe de voorbereiding zal verlopen. Veel te vaak zijn dergelijke programma’s uitzichtloos en niet motiverend. Spelers overtuigen om vier tot zes weken individueel trainingsarbeid te verrichten is onbegonnen werk. Maak weekschema’s en de stap om een training over te slaan is veel kleiner. Neem vervolgens wekelijks contact op om te polsen hoe het gaat. Niet om te controleren, wel om te ondersteunen. Stuur dan de tweede week door, eventueel aangepast aan de noden van de speler.

 Esthetisch is niet functioneel

Aanvullend op het fysieke loopwerk gaan voetballers vaak naar de fitness. Het tussenseizoen is hiervoor de ideale periode. Zorg er wel voor dat spelers goed begeleid worden door professionals. Train kracht met een duidelijk idee en zorg ervoor dat het leidt tot preventie in plaats van revalidatie. Een correcte uitvoering en het respecteren van de recuperatietijd zijn cruciaal. Al kom je met goede rompstabilisatieoefeningen en touwspringen ook ver. In combinatie met gezonde voeding… Fenomenaal ver.

https://www.youtube.com/watch?v=yv0fvzScpi4

Foto’s door Justien Oltenfreiter.

Share.

About Author

Raf Willems (1960) noemt zichzelf voetbalschrijver met een boekenkast. Hij is uitgever en auteur van meer dan 40 boeken over ‘voetbal met een knipoog naar geschiedenis & samenleving’ en schreef voor het Nederlandse weekblad Voetbal International (1995-2000), de krant NRC Handelsblad (2001-2006) en de website Stichting meer dan Voetbal (2008-20014). Sinds 2014 Initiatiefnemer van voetbaldenktank & onlineplatform De Witte Duivel.

5 reacties

  1. Pingback: วิเคราะห์บอล

  2. Pingback: tải sunwin mới nhất

  3. Pingback: สล็oต pg เว็บตรงแตกหนัก

  4. Pingback: sexy girl

  5. Pingback: ล็อคอิน Betflix168

Leave A Reply