maandag, december 30

Soccer is not about me, it’s about we – Robin Adriaenssen

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Foto’s : Imke Bogaerts

Voetbal is één van de mooiste sporten ter wereld. Met zoveel verschillende visies en nieuwe theorieën. Een open kijk en het filteren van de beste ideeën leiden naar vooruitgang. Gepassioneerde coaches zorgen voor het omzetten van theorie naar praktijk. Ploegsport, met het team als uitgangspunt.

Play-offs

Voetballend België staat weer op de kaart. Zowel de nationale ploeg als de topclubs doen het internationaal goed. Men wijt dit laatste vaak aan onze huidige competitieformule. De befaamde play-offs waar ze in Lier nog grijze haren van krijgen. Zorgden deze topwedstrijden echt voor betere resultaten?

De kloof met de toplanden wordt kleiner. Op onze eigen Belgische, en nuchtere, manier zetten we sprongen vooruit. Zowel op technisch, tactisch, fysisch, medisch en mentaal vlak. Spelers worden steeds beter begeleid door een team van mensen met elk hun eigen specialiteit. We maken atleten die kunnen concurreren met spelers uit andere competities. Dankzij onder meer betere budgetten vanuit de bestuurskamer. Maar ook omdat jonge profvoetballers tegenwoordig met vrouw en kind na een match op restaurant gaan in plaats van naar de discotheek. Dit zijn positieve evoluties. Geef de credits dus aan de mensen die het verdienen en niet aan de competitieformule.

Het teambelang

Een ploeg bestaat uit alle spelers die in het elftal uitkomen. Een team is de verzameling van alle partijen die dezelfde doelstelling nastreven. Om echt iets te bereiken moet men het team steeds voorop stellen. Mensen die werken op een eiland en hun eigen postje beschermen horen daar niet bij. Zo creëert men een positieve omgeving waar iedereen gelukkig rondloopt. Waar iedereen zich gewaardeerd voelt en waar iedereen ruimte heeft om zich verder te ontwikkelen. De tijd dat het voetbal TOP-DOWN was georiënteerd, is voorbij.

Praten en nog eens praten

Toch moeten we ons niet al te veel illusies maken. We mogen ons niet blindstaren op de resultaten van de Rode Duivels en onze topclubs. Zij staan bovenaan de piramide en geven dus een vertekend beeld over hoe het eraan toegaat in ons land. Voetbal is veel meer dan topsport. Het is een sport die tot onze cultuur is gaan behoren. En in menig huiskamer onderwerp van discussie is. Het is de kunst om deze discussies open te trekken vanuit de huiskamer naar de club. Werk op een constructieve manier aan een voetbalvisie waarin iedereen zijn zeg kan doen. Communicatie is een ‘key-word’ om stappen te kunnen zetten.

Van theorie naar praktijk

Het ontwikkelen van een clubvisie is de eerste vereiste. Is dit ook de moeilijkste stap? Absoluut niet. Het omzetten naar de praktijk vormt het grootste struikelblok. Daarvoor heb je kwalitatieve coaches nodig die passen binnen de clubcultuur. In samenhang met specialisten op medisch, fysisch en mentaal vlak. Het is de taak van een coördinator en het bestuur om hiervoor de juiste mensen aan te stellen. Zij moeten controleren of de theorie in de praktijk wordt omgezet. Veel te vaak is dit echter één van de duizend-en-één dingen in het takenpakket van een coördinator. Die dient in eerste instantie tussen de lijnen te staan en samen met zijn coaches de visie voortdurend ‘up-to-date’ te houden. Stilstaan is achteruit gaan.

Boss or Leader?

De tijd dat je op een autoritaire wijze de baas kon spelen over anderen is voorbij. De beste coaches zijn de beste leiders. Mensen die tussen hun team staan en elk individu zichzelf helpen ontwikkelen. Gedreven door een positieve instelling die enthousiasme opwekt bij anderen. Iemand die spreekt over ‘wij’ in plaats van ‘ik’. Iemand die problemen helpt op te lossen in plaats van enkel kritiek te geven. Met andere woorden: iemand die op een natuurlijke wijze het voorbeeld toont en fun en discipline perfect weet te combineren. Dan ga je vooruit, dan ga je werken en dan maak je zowel voetballers als supporters gelukkig.

Share.

About Author

Raf Willems (1960) noemt zichzelf voetbalschrijver met een boekenkast. Hij is uitgever en auteur van meer dan 40 boeken over ‘voetbal met een knipoog naar geschiedenis & samenleving’ en schreef voor het Nederlandse weekblad Voetbal International (1995-2000), de krant NRC Handelsblad (2001-2006) en de website Stichting meer dan Voetbal (2008-20014). Sinds 2014 Initiatiefnemer van voetbaldenktank & onlineplatform De Witte Duivel.

3 reacties

  1. Pingback: click site

  2. Pingback: fox888

  3. Pingback: free cams

Leave A Reply