zaterdag, december 9

Op zoek naar… Romelu Lukaku (5)

Pinterest LinkedIn Tumblr +
Romelu Lukaku maakte zijn zestigste doelpunt voor de Rode Duivels in de wedstrijd tegen Kroatië op 6 juni 2021. Symbolisch in de 800ste interland van de Rode Duivels. Hij was alleszins de beste speler op het veld. Wordt hij de grote Belgische vedette van EURO 2020?
Vijf keer ‘In het spoor van Romelu Lukaku’ op www.dewitteduivel.com deze week.

Everton

Een herinnering aan een gesprek met hem in de tuin van het huis van zijn familie in Molenbeek. Nazomer 2013. Het was enkele dagen nadat hij in de strafschoppenserie zijn elfmeter niet voorbij doelman Neuer kreeg in de strijd om de Europese Supercup. Chelsea verloor van Bayern. Mourinho kon er niet mee lachen en liet hem, letterlijk tijdens de wegtikkende transfertijd, vertrekken naar Everton. De elfmeter sloeg een wonde, maar hij verlegde zijn interesse naar een nieuwe uitdaging: de verbetering van zijn statistieken bij zijn balvaste nieuwe werkgever Everton, onder leiding van coach…Roberto Martinez.

Mario Gomez

Zo duidde hij het zelf. En passant verraste hij met een klare kijk op het spitsenspel. Bayern bekoorde hem. Vooral Mario Gomez, de nonchalante sluipschutter met 113 treffers in 174 optredens, waarvan 24 in 41 Champions Leaguewedstrijden. Mario Gomez, het contrast met Romelu Lukaku kon niet groter zijn, maar hij legde uit dat het aanvalsspel van Bayern hem charmeerde omdat hij genoot van elftallen die per match acht tot kansen creëren en dominant voetballen. Hij ontleedde de bewegingen van zijn tegenpool Gomez omdat die volgens hem in de ‘zestien’ de beste van Europa was geweest.

En hij, Romelu Lukaku, streefde compleetheid na. Daarom raakte de gereserveerde Mario bij hem de gevoelige snaar, de letterlijk sterke spits die graag op volle snelheid koerst: het gevoel Gomez. Hij koos hem zelfs in zijn PlayStation FIFA 12 Team. Daar benaderde hij zo dicht mogelijk het spelpatroon van Bayern en van Gomez. Drie weken later opende hij de definitief ‘de route naar Rio’ van de Rode Duivels met zijn dubbelklapper in Kroatië: 1-2 en België geplaatst voor Brazilië 2014. Voor het eerst sinds 2002! Het zijn en blijven tot dusver de belangrijkste van zijn intussen 51 goals voor de nationale ploeg.

Vandaag steun ik ten volle zijn actie met de ‘5000 tickets’ ten voordele van Kom op tegen Kanker, de Diabetesliga en de Supportersfederatie 1895.

O Belgisch voetbal | Raf Willems

Share.

About Author

Raf Willems (1960) noemt zichzelf voetbalschrijver met een boekenkast. Hij is uitgever en auteur van meer dan 40 boeken over ‘voetbal met een knipoog naar geschiedenis & samenleving’ en schreef voor het Nederlandse weekblad Voetbal International (1995-2000), de krant NRC Handelsblad (2001-2006) en de website Stichting meer dan Voetbal (2008-20014). Sinds 2014 Initiatiefnemer van voetbaldenktank & onlineplatform De Witte Duivel.

Leave A Reply