vrijdag, maart 29

I HAVE A DREAM – MARTIN LUTHER KING MEETS BASEBALLHELD JACKIE ROBINSON OP 28 AUGUSTUS 1963 IN WASHINGTON DC – RW

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Vandaag is het 57 jaar geleden dat Martin Luther King wereldberoemd werd met zijn speech ‘I have a dream’. Meer dan ooit is die van toepassing op de Amerikaanse samenleving. Tijdens de vreedzame sit-in werd ook de aanwezigheid opgemerkt van de voormalige baseballheld Jackie Robinson.

Hij stapte op met zijn zoon in de March for Work and Freedom in Washington DC op 28 augustus 1963. Hij luisterde ontroerd, net als meer dan 250.000 andere deelnemers, naar de speech van Martin Luther King: I have a dream.

Jackie Robinson, de naam was Jackie Robinson. Hij werd de sportheld van de jonge King en omgekeerd ondersteunde hij op latere leeftijd diens Civil Rights Movement.

 

https://www.youtube.com/watch?v=vP4iY1TtS3s

Op Wikipedia leren we over hem de volgende gegevens:

Jack Roosevelt Robinson (31 januari 1919 – 24 oktober 1972) was een Amerikaanse professionele honkbalspeler die de eerste Afro-Amerikaan werd die in de moderne tijd in de Major League Baseball (MLB) speelde. Robinson brak de honkbal-kleurlijn toen hij op 15 april 1947 op het eerste honk begon voor de Brooklyn Dodgers. [2] Toen de Dodgers Robinson een contract lieten tekenen, luidden ze het einde in van rassenscheiding in het professionele honkbal, die zwarte spelers sinds de jaren 1880 naar de de zogenaamde ‘Negro Leagues’ had gedegradeerd. Robinson werd in 1962 opgenomen in de Baseball Hall of Fame. Tijdens zijn 10-jarige MLB-carrière won Robinson de Rookie of the Year Award in 1947, was hij zes opeenvolgende seizoenen een All-Star van 1949 tot 1954 en won hij de National League Most Valuable Player Award in 1949. Robinson speelde in zes World Series en droeg bij aan het Dodgers ‘1955 World Series-kampioenschap. In 1997 trok MLB zijn rugnummer 42 uit in alle Major League-teams; hij was de eerste professionele atleet in welke sport dan ook die zo geëerd werd. MLB heeft ook een nieuwe jaarlijkse traditie aangenomen, “Jackie Robinson Day”, voor het eerst op 15 april 2004, waarop elke speler in elk team nr. 42 draagt. Robinsons karakter, zijn gebruik van geweldloosheid en zijn onbetwistbare talent daagden de traditionele basis van segregatie uit die toen kenmerkend was geweest voor vele andere aspecten van het Amerikaanse leven. Hij beïnvloedde de cultuur van en droeg aanzienlijk bij tot de burgerrechtenbeweging.

Robinson was ook de eerste zwarte televisieanalist in MLB en de eerste zwarte vice-president van een groot Amerikaans bedrijf, Chock full o’Nuts. In de jaren zestig hielp hij bij de oprichting van de Freedom National Bank, een financiële instelling in handen van Afro-Amerikanen in Harlem, New York. Na zijn dood in 1972 ontving Robinson postuum de Congressional Gold Medal en Presidential Medal of Freedom als erkenning voor zijn prestaties op en buiten het veld.

En op 28 augustus 1963 deelde hij dus de hoop van Martin Luther Kings ‘I have a dream’.

Share.

About Author

Raf Willems (1960) noemt zichzelf voetbalschrijver met een boekenkast. Hij is uitgever en auteur van meer dan 40 boeken over ‘voetbal met een knipoog naar geschiedenis & samenleving’ en schreef voor het Nederlandse weekblad Voetbal International (1995-2000), de krant NRC Handelsblad (2001-2006) en de website Stichting meer dan Voetbal (2008-20014). Sinds 2014 Initiatiefnemer van voetbaldenktank & onlineplatform De Witte Duivel.